IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
12:50 | 16 декември 2018
Обновен: 17:23 | 21 април 2024

Полицията в Никарагуа нанесе побой на най-малко седем журналисти

От април страната преживява най-тежката си криза от гражданската война през 80-те години на миналия век

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: BBC

Никарагуанската полиция нанесе побой на най-малко седем журналисти, включително един от най-известните в страната редактори, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Преследването на независимите медии в Никарагуа се засили след протестите срещу президента Даниел Ортега.
 

По-рано тази седмица полицията нахлу в офисите на известния редактор Карлос Фернандо Чаморо, както и в сгради, използвани от няколко неправителствени организации, забранени от властите.
 

Снощи журналисти се събраха пред полицейската централа в столицата Манагуа. Чаморо поиска информация от полицаите за незаконното, по думите му, нахлуване в неговите офиси, от които полицията е иззела оборудване и документи. След отправеното от него запитването от сградата излязоха полицаи, екипирани за потушаване на улични безредици, и започнаха да ритат Чаморо, колегите му и репортери, отишли, за да отразят събитието. Според свидетел най-малко седем журналисти от местни и национални медии, включително Чаморо, са били бити от полицията.
 

Полицаите освен това заплашили да отнемат мобилните телефони и оборудването на журналистите.
 

От април Никарагуа преживява най-тежката си криза от гражданската война през 80-те години на миналия век. В продължение на месеци се провеждаха протести, преди правителството да предприеме твърди мерки срещу тях, за да ги ограничи. Най-малко 322 души бяха убити, а над 500 са в затвора, според Никарагуанския център за правата на човека, една от организациите, които правителството включи в черния си списък.


Investor.bg

Коментари

Новини Варна