IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
18:25 | 16 декември 2018
Обновен: 03:12 | 10 април 2024

Протестиращите във Франция намаляват

Броят на жълтите жилетки по улиците на Париж вчера беше наполовина на този от миналата седмица

По материала работи: Слав Велев
Протестиращите във Франция намаляват

Протести превзеха Франция в събота за пети пореден уикенд, но участващите в тях бяха по-малко, пише The Wall Street Journal. Министерството на вътрешните работи в страната посочи, че “жълтите жилетки”, протестиращи вчера, са били около 66 хил., което е по-малко от половината на броя протестиращи седмица по-рано.Миналата събота на демонстрациите присъстваха 136 хил. души. Протестите бяха белязани от насилие, запалени коли, ограбени магазини и масови размирици срещу полицаи.Възможно е по-малкото присъстващи тази събота да значат отслабване на движението на “жълтите жилетки”, което започна протеста си с искания да се отмени въвеждането на нова екотакса върху горивата, а по-късно изрази цялостно недоволство срещу политиката на френското правителство. По-малкият брой хора внася и доза успокоение за президента на Франция Еманюел Макрон, който е поставен под натиск за изпълнение на увеличаващите се искания на демонстрантите.

 

Около 8 хил. полицаи блокираха части от центъра на Париж в събота, като някои от тях използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти. Властите в Париж вече въведоха мораториум на екотаксата за горивата. В понеделник тази седмица френският президент се обърна към нацията и обяви увеличение на минималната заплата в страната. Все още не е ясно обаче дали мерките на политиците ще бъдат достатъчни, за да се преустановят протестите.

bloombergtv.bg

Четете още: Северна Корея към САЩ: Санкциите и насилието няма да проработят

Коментари

Новини Варна