IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:13 | 18 декември 2018
Обновен: 17:42 | 17 април 2024

Номинираха Заев и Ципрас за Нобелова награда за мир

Премиерите на Македония и Гърция са номинирани заради договора от Преспа

По материала работи: Пламен Янков
Номинираха Заев и Ципрас за Нобелова награда за мир

Снимка EPA

 

 

Премиерите на Република Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас бяха  предложени за Нобелова награда за мир за 2019 г. за договора от Преспа, с който се решава датиращия от две десетилетия спор за името.

 

Номинирането на Заев и Ципрас беше обявено от носителката на Нобелова награда за мир за 2015 г.  – Уидед Бишмауи, в Скопие, съобщи телевизионният канал „1ТВ”, цитиран от Би Ти Ви.

 

Още вчера на среща вчера с председателя на македонския парламент Талат Джафери, Бишмауи изрази подкрепа за мира, стабилността и сигурността, и приветства усилията на двете страни за намиране на мирно решение на отворените въпроси, показвайки по този начин, че проблемите могат да се решават чрез диалог.

 

Нобелова награда за мир тази година получиха двама активисти, посветили живота си на жертвите на войната и насилието. Това са гинекологът от Конго - Дени Муквеге, и Надя Мурад, посланик на добра воля на ООН, която оцеля след сексуално робство в плен на „Ислямска държава”.

 

Наградата беше връчена на 10 декември в Осло.

Коментари

Новини Варна