IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
15:40 | 15 януари 2019
Обновен: 22:30 | 23 април 2024

Българи откриха ледена риба с прозрачна кръв на Антарктида

Скоро може да стане експонат в Природонаучния музей

По материала работи: Пламен Янков
Българи откриха ледена риба с прозрачна кръв на Антарктида

27-ата българска антарктическа експедиция вече е преполовена. Изминаха два месеца от началото й. В нея изпълняваме една национална полярна програма с много сериозна научна част - седем български проекта, одобрени от специализирана комисия, от хабилитирани преподаватели с антарктически опит, заявава проф. Христо Пимпирев в интервю за "Монитор".

 

По думите му проектите им са финансирани от Министерството на образованието и науката.

 

"Малко или много разчитахме и на спонсори, до последния момент не се знаеше как ще се проведе самата експедицията. Сега всичко е планирано и с гордост мога да заявя, че върви отлично", обяснява той.

 

Според Пимпирев това може би е най-успешната експедиция досега.

 

"Акцентът беше преди всичко върху научната програма. Тази година има и много чуждестранни учени от страни, които тепърва започват изследванията си на Антарктида. С мен бяха две колумбийски изследователки. Едната изследваше движението на ледниците, свързано с глобалното затопляне".

 

"Другата вземаше генетичен материал от тюлени и китове в южния океан, където влизахме с нашите лодки "Зодиак". Интересното е, че тя изследва косатки в Карибите и ще бъде интересно генетичното сходство между косатките в тропическите води и в най-студените води на Земята", обясни още той.

 

Проф. Пимпирев уточни, че работата през тези два месеца е била съсредоточена върху биологичните изследвания.

 

"Съдействието между учени и логистици в работата ни води до най-добри резултати. Те събраха огромно количество материал и се надяват на нови видове. Освен това за научни цели успяхме да хванем една антарктическа ледена риба. Тя няма хемоглобин в кръвта и кръвта й е прозрачна. Сравнително рядка е", уточни той.

 

По думите му преди 15 години отново са се натъкнали на такава. Сега е за втори път.

 

"Тогава обаче не успяхме да я съхраним и да я транспортираме до България. Сега успяхме да я запазим и се надяваме да стане експонат в Природонаучния музей, където има изключително богата експозиция на риба. Точно такъв вид обаче няма".

 

От експедицията предстои да бъдат изследвани климатичните промени върху околната среда, да се направят геоложки изследвания, ще бъде изследвана и една слабо проучена територия на един нос в близост до българската база, до който се стига при хубаво време.

 

Ще се изследва и връзката между Антарктида и Южна Америка в последния период от живота на динозаврите. На о-в Ливингстън също има останки от такива динозаври.

 

"Дали има връзка между Антарктида и Южна Америка и кога е била тя, тепърва ще видим. Трябва да докажем, че динозаврите са преминали от Антарктида в Южна Америка. Това са глобални промени, които са изключително важни за науката", допълни още проф. Пимпирев.

Коментари

Новини Варна