IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:57 | 16 януари 2019
Обновен: 02:53 | 10 април 2024

Татуировките влязоха в потребителската кошница в Белгия

Харчовете за диетолози също значими за семейния бюджет

По материала работи: Пламен Янков
Татуировките влязоха в потребителската кошница в Белгия

Татуировките са насъщна част от живота не белгийците. Това става ясно, след като те бяха включени в потребителската кошница на цените, чрез която властите наблюдават стандарта на живот в страната, съобщи dnes.bg.

 

В кошницата се следят цените на 12 групи от най-търсените стоки и услуги от населението. Тя служи за  изчисляване на индекс на цените, който е определящ за индексирането на доходите.

 

Тази година към списъка освен татуировките за първи път се добавят още цените за смяна на брава, почасовата надница за ремонт на покрив, покупката детска количка и на автомобил на старо, както и стойността на готварските книги. Консултацията с диетолог, цената на термокомпресорите и наемът на студентско общежитие завършват допълненията към списъка за 2019 г., който се обновява всеки януари.

 

Подборът на съдържанието на потребителската кошница се определя от тенденциите в търсенето, като дял от разходите на домакинствата. Данните се събират основно от магазините. От 2019 г. ще започне по-детайлно наблюдение на онлайн продажбите заради увеличаването на покупките през интернет в сравнение с тези в класическите магазини. Индексът за цените на обувките вече ще се взема от онлайн продажбите, съобщават местните медии.

 

Съдържанието на кошницата се одобрява ежегодно от правителството в съгласие с работодателските организации и синдикатите.

 

Миналата година към кошницата бяха включени разходите за ремонт на компютри и на жилищни блокове, за правене на педикюр, ортопедичните сделки, детекторите за дим и орхидеите, и бяха извадени празните CD, азалиите и алстроемериите.

 

Цените на продуктите и услугите в кошницата се използват за изчисляване на индекса на потребителските цени, който служи за определяне на увеличението на пенсии и заплати. Индексацията на доходите цели стандартът на живот да се поддържа в съответствие с инфлацията.

 

През 2018 г. статическата агенция на Белгия отчита най-голямо поскъпване на енергията и пътуванията в чужбина. Цените на наемите, културните събития, дрехите и телекомуслугите са поевтинели най-значимо.

Коментари

Новини Варна