IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
11:22 | 20 януари 2019
Обновен: 05:55 | 24 март 2024

Концентрацията на богатството в световен мащаб достига своя връх през 2018 г.

Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 г., посочва неправителствената организация Oxfam

По материала работи: Пламен Янков
Концентрацията на богатството в световен мащаб достига своя връх през 2018 г.

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 г. и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Oxfam. 

 

Oxfam призовава държавните да облагат най-богатите хора.
 

"Пропастта, която се е увеличила между богатите и бедните, възпрепятства борбата срещу бедността, вреди на икономиката и подхранва гнева в света", посочва Уини Бианийма, изпълнителен директор на Oxfam интернешънъл, цитирана в комюникето.
 

Правителствата трябва да гарантират, че компаниите и най-богатите хора плащат своя дял от данъците, допълва тя по случай традиционното публикуване на годишния доклад на Oxfam за неравенствата в света в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който ще се проведе от 22 до 25 януари в швейцарския зимен курорт.
 

Според цифрите на неправителствената организация, чиято методология, основаваща се на данните, публикувани от Forbes и банката Credit Suisse, се оспорва от някои икономисти, 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни души на планетата. През 2017 г. техният брой бе 43.
 

Най-богатият човек в света Джеф Безос, главният изпълнителен директор на Amazon е натрупал богатство през 2018 г. стойност 112 млрд. долара, според Oxfam. Бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1% от състоянието на Безос, подчертава неправителствената организация.
 

Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 млрд. долара миналата година или с 2,5 млрд. долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11 на сто, уточнява Oxfam.
 

Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 г., посочва неправителствената организация, констатирайки, че "най-богатите са облагодетелствани не само от нарастващо състояние, но и от най-ниски ниски данъци от десетилетия.
 

"Ако тенденцията бе обратна, то повечето правителства биха имали достатъчно ресурси, за да финансират обществените услуги", подчертават авторите на доклада, според които данъците върху богатството са изключително занижени.
 

Експертите на Oxfam твърдят, че от един долар от подоходното облагане само четири цента идват от налози върху богатството.
 

Най-богатите крият от данъчните власти 7,6 трлн. долара, а в страни като Бразилия или Великобритания, "10-те процента най-бедни хора плащат вече по-високи данъци пропорционално на техните доходи в сравнение с най-богатите", твърди неправителствената организация.
 

Докладът се публикува в момент, когато облагането на най-големите богатства предизвиква дебати в редица страни.
 

Във Франция движението на "жълтите жилетки" активизира дебата около премахването на данъка върху най-големите състояния, обявено от президента Еманюел Макрон. В САЩ депутатката от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес, която бе избрана неотдавна, предложи ставка от 70% за най-богатите и получи подкрепата на носителя на Нобелова награда за икономика Пол Кругман.


Investor.bg
 

Четете още: Всеки седми пенсионер в ЕС застрашен от бедност

Коментари

Новини Варна