IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
20:38 | 21 януари 2019
Обновен: 14:37 | 10 април 2024

Русия мисли ответни мерки след санкциите "Скрипал"

Обвиненията не издържат, смятат от руското външно министерство

По материала работи: Пламен Янков
Русия мисли ответни мерки след санкциите "Скрипал"

Русия си запазва правото да предприеме ответни мерки във връзка с решението на Европейския съюз да наложи санкции на руски граждани заради случая "Скрипал", предаде ТАСС, като се позова на информации от външното министерство на страната.


"Предявяването на обвинения срещу Русия и наши граждани по делото "Скрипал" не издържа на критики", заяви руското външно министерството в разпространен коментар.


"Запазваме си правото на ответни мерки по отношение на тези неприятелски действия", каза ведомството.

 

Както Dnes.bg вече съобщи, 8 души и научен център попаднаха в забранителния списък за пътуване и достъп до европейските банки в първите по рода си санкции за използване на химическо оръжие, наложени от ЕС.

 

Става дума за разузнавачи от руската военна разведка, виновни за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му, както и за сирийски граждани, за които е доказана връзка в разработването на химическо оръжие, използвано срещу мирно население в Сирия.

 

Външните министри на ЕС решиха да бъдат отказани визи и достъп до европейските банки на шефа на руското военно разузнаване (ГРУ) Игор Костюков и на първия му заместник Владимир Алексеев, за които се смята, че са водили операцията срещу Скрипал, както и на двамата изпълнители Анатолий Чепига и Александър Мишкин.

 

Освен че няма да могат да пътуват до ЕС, евентуални техни депозити в европейски банки ще бъдат замразени.

Коментари

Новини Варна