IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
17:44 | 15 февруари 2019
Обновен: 22:35 | 23 април 2024

Белгийски топ шпионин донасял на руснаците

Сръбска агентка измъквала разузнавателната информация

По материала работи: Слав Велев
Белгийски топ шпионин донасял на руснаците

Белгийски топ разузнавач е отстранен от работа по подозрение, че е издал секретна информация на руснаците. За това съобщава белгийският вестник “Де Морхен”.

 

Майор от отдела за външна сигурност на белгийското военно разузнаване ADIV е обвинен в предаването на секретна информация на сръбкиня, за която се смята, че работи за руското разузнаване.

 

Ако подозренията срещу майора, чието име не се споменава, бъдат доказани, това ще означава, че не само сигурността на Белгия е изложена на риск, но и сградите на европейските институции и щабквартирата на НАТО в Брюксел, за чиято сигурност се осигурява от белгийските служби за сигурност, пишат медиите.

 

Според “Де Морхен” аферата с белгийския топ разузнавач напомня на случая с естонския служител на министерството на отбраната, за който беше доказано, че е сътрудничил 10 г. на руското разузнаване, преди да бъде открит. Той предаде на руснаците 386 документа на ЕС и НАТО, част от които конфиденциални или секретни.

 

Властите разследват и информация, че шпиони от същата служба, но от разузнавателния й отдел, са пътували два пъти до Дамаск след 2016 г. за разговори с представители на режима на сирийския президент Башар Асад. Подозренията са, че преговорите са водени без знанието на тогавашния военен министър.

 

Според телевизия VRT различните култури на работа в разузнаването и военното разузнаване затрудняват сътрудничеството между службите, които се дебнат и си крият информацията една от друга. Телевизията уточнява, че в момента се прави реформа на секретните служби, която е насочена тъкмо към преодоляването на търканията между тях. Промените обаче се посрещали със съпротива от старата гвардия, съобщава VRT.

 

/dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна