IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:12 | 18 февруари 2019
Обновен: 11:29 | 18 април 2024

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна

Задържан е заподозрян за извършване на престъплението

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Pixabay

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна. Районът е отцепен от Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столичната община. Няма замърсяване на въздуха. Задържан е заподозрян за изхвърлените отпадъци.
 

В 22 часа в петък е получен сигнал за задушлива миризма от Столичния инспекторат. Уведомени са РИОСВ и "Пожарна безопасност". Дирекцията за аварийна помощ и превенция на населението открива над 100 варела с опасни вещества - надписани и ненадписани.
 

"Предприехме замервания. При първоначалните замервания на "Пожарна безопасност" се оказа, че има риск за здравето и живота на хората в района. Направихме километър и половина санитарна зона, в която не допуснахме нито един човек", обясни в "България сутрин" Красимир Димитров от Дирекцията за аварийна помощ и превенция.
 

Няма завишени показатели и опасност за население, но уредите, на които са измервали на място са показали, че има доста концентрации.
 

Открити са 9 тона натриев етилов ксантат, който е леснозапалим, 200 килограма от токсичния окислител хронен триоксид и други твърдозапалими токсични вещества.
 

В изхвърлянето на токсичните отпадъци са нарушени поне три закона. Пред Bulgaria ON AIR Красимир Димитров коментира, че това е екологична катастрофа. Предстои допълнително замерване от РИОСВ.
 

Четете още: С 16.7 млн. евро подобряват качеството на въздуха

 

Коментари

Новини Варна