IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
12:38 | 18 февруари 2019
Обновен: 19:26 | 21 април 2024

Избягалата при ИДИЛ роди, завръщането ѝ в родината подкрепено от шепа хора

Бегум настоява отново, че си е прекарала добре в Сирия

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: SkyNews

Шамима Бегум, тийнейджърката, която избяга от Великобритания, за да стане съпруга в Сирия е родила момченце. Това съобщи адвокатът на семейството в своя Twitter акаунт. Новината бе потвърдена и от репортер на Sky News, който е присъствал на момента, в който 19-годишното момиче е започнало да ражда.
 

Той успял да поговори с Шамима малко след това, а думите й пред него едва ли ще й помогнат да се върне у дома заедно с детето си.
 

"Не съжалявам, че дойдох в Сирия“, категорично е момичето. Тя твърди, че това приключение я променило изцяло като човек и я направило много по-силна личност.
 

"Ако не бях дошла тук, нямаше да се омъжа за съпруга си. Едва ли щях да срещна подобен човек във Великобритания. Нямаше да ги има децата ми, обяснява тя. - Всъщност, прекарах си добре там. Само накрая нещата станаха малко по-сложни и не успях да издържа.“
 

Борбата й да се върне обратно на Острова продължава, но изглежда само шепа хора я искат у дома. Британците не желаят тя да стъпва на родна земя, тъй като би представлявала заплаха за тях.
 

"Надявам се, за мое добро и за доброто на детето ми, да ми помогнат да се прибера. Не мога да живея в този лагер завинаги“, споделя Шамима пред журналиста.
 

Момичето все още не знае, дали няма да й отнемат сина: "Напуснах ИДИЛ заради него. Исках да му дам по-добър живот, а не да ми го вземат.“
 

Това е третото дете на Шамима. Първите две обаче се разболяват и умират. Точно от тази съдба иска да предпази сина си тийнейджърката.
 

"Хората са длъжни да изпитват симпатия към мен и всичко, през което съм преминала. Не знаех с какво се захващам, когато дойдох тук“, допълва тя.
 

По думите й, за четири години рамо до рамо с войник на ИДИЛ не е извършила никакво престъпление и доказателства срещу нея няма. Родителите й също настояват дъщеря им да се върне за да поемат попечителството върху детето, докато властите я разследват за да докажат, че е невинна.
 

Въпреки всичко, Шамима не съжалява и за секунда, че се е присъединила към ИДИЛ. Именно тези нейни думи влудиха британците и вместо симпатия, тя пробуди единствено гняв към себе си.
 

Засега единственото, което се знае за момичето и нейното дете е, че и двамата са в отлично здраве.
 

Подобно на Бегум, друга булка на ИДИЛ иска да се завърне в родината си. Американката Хода Мутана е била на 19 години, когато напуска дома си в Алабама. Сега живее с 18-месечният си син в същия лагер, в който е и Шамима.
 

Но за разлика от нея, Мутана съжалява, че се е присъединила към терористичната организация.
 

"Ако ме пуснат да се върна, ще им кажа, че съжалявам, че бях толкова глупава. Бях млада, само на 19, когато реших да напусна Америка. Вярвам, че родината ще ми даде втори шанс. Искам да се върна и никога да не се връщам обратно в Сирия. Властите могат да вземат паспорта ми, няма да се възпротивя“, казва Мутана пред The Guardian.
 

Нейната съдба също остава неясна.
 

Dnes.bg
 

Четете още: Тръмп призова Европа да приеме обратно пленени бойци на "Ислямска държава"

 

Коментари

Новини Варна