IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
09:46 | 19 февруари 2019
Обновен: 22:58 | 1 март 2024

Юнкер: Що се отнася до Brexit, в ръцете на Бог сме!

Никой няма да се противопостави на отлагането, заяви шефът на ЕК

По материала работи: Пламен Янков
Юнкер: Що се отнася до Brexit, в ръцете на Бог сме!

"Никой няма да се противопостави" на отлагане на Brexit, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА.

 

Агенцията определя този коментар като един от най-силните сигнали досега от страна на ЕС, че ще позволи на Великобритания да забави излизането си от съюза.


"Всяко решение за искане на повече време зависи от Великобритания. Ако такова искане бъде отправено, никой в Европа няма да му се противопостави", казва Юнкер в интервю, което ще бъде публикувано днес в германския вестник "Щутгартер цайтунг".

 

Той отбелязва, че няма идея с колко евентуално може да бъде отложено излизането на Великобритания от ЕС.

 

"Що се отнася до Brexit, това е като да бъдете пред съд или в открито море - в ръцете на Бог сме", коментира Юнкер.

 

Британският парламент отхвърли договореното от премиерката Тереза Мей споразумение за Brexit. ЕС от своя страна отказва да предоговори сделката, припомня ДПА, цитирана от БТА и dnes.bg.

 

Главната спънка е т. нар. предпазен механизъм с цел границата на остров Ирландия да остане отворена след Brexit. Миналия месец британският парламент прие поправка, която задължава правителството да предоговори предпазния механизъм, но до момента няма особен напредък в преговорите по въпроса между Лондон и Брюксел, отбелязва ДПА.

Коментари

Новини Варна