IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
12:56 | 20 февруари 2019
Обновен: 22:36 | 14 март 2024

Путин: Някои държави могат и без суверенитет, Русия – не

Русия ще внедрява военните достижения и в цивилни производства

По материала работи: Слав Велев
Путин: Някои държави могат и без суверенитет, Русия – не

Сред тях е нова летяща с над 9000 км/ч ракета – „Циркон”, предназначена за кораби и подводници, новата междуконтинентална балистична ракета „Сармат”, безпилотна ядрена подводница, лазерни установки и др.

 

 „Знанията и компетенциите, получени при разработката на оръжия, трябва да се насочат към гражданската сфера”, отбеляза Владимир Путин. Той посочи, че ще бъдат създадени нови научно-технологични центрове и ще се разгърнат мащабни програми за подготовка на кадрите – още от техникумите.

 

Главната ни задача е съхранението на народа, подкрепата за семействата. Това винаги е било и ще остане мощен нравствен запас. Русия навлезе в сложен демографски период – раждаемостта спада. Това заяви в началото на ежегодното си обръщение Путин.

 

Руският президент предлага да се увеличи държавната финансова подкрепа за семействата с деца.

 

Предлага се и вдигане на държавната помощ за деца-инвалиди до 10 хил. рубли (261 лева - б.р.). „Разбирам, че това не е много. Но така или иначе подобна мярка може да бъде допълнителна подкрепа в семействата, където детето се нуждае от грижи”, поясни президента.

 

"Повече деца – по-малко данъци" - този принцип предлага още държавният глава. Семействата с деца, които изплащат ипотечни кредити, ще бъдат подпомогнати. За целта ще трябват допълнителни пари от хазната, посочи Путин и добави, че държавата разполага с този ресурс и знае откъде да го вземе.

 

Решаването на проблема с демографската криза е пряко свързано с преодоляване на бедността, каза още той. През 2000 г. 40 млн. руснаци са живели под чертата на бедност, сега са 19 млн.

 

В тази връзка руското правителство ще започне програма за подкрепа на хора, изпитващи финансови и житейски трудности. Програмата ще се осъществява на принципа на договор с нуждаещото се лице и помощта за всеки отделен случай ще бъде индивидуална.

 

Предлага се и „кредитна ваканция” за теглилите кредит руснаци, които неочаквано се сблъскват със събития, възпрепятстващи погасяването на кредита – например тежка болест.

 

„Не трябва да поставяме човека в задънена улица. Трябва да има законодателни гаранции при такива случаи. Необходима е отсрочка при погасяването на ипотечния кредит при онези граждани, които поради някакви причини нямат парите за това”.

 

btvnovinite.bg

Коментари

Новини Варна