IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
21:32 | 20 февруари 2019
Обновен: 05:37 | 10 април 2024

В Белгия ще ходят задължително на училище от 5 г.

Промяната цели да подобри шансовете на имигрантите за интеграция

По материала работи: Пламен Янков
В Белгия ще ходят задължително на училище от 5 г.

Белгия ще въведе задължително обучение от 5-годишна възраст от септември догодина. Предложението за това беше одобрено единодушно на ниво парламентарни комисии  и предстои гласуването му в пленарна зала, съобщава dnes.bg.

 

В момента децата започват училище на 6 г., като различните форми на предучилищно образование започват от 2,5-годишна възраст, но не са задължителни.

 

Причина за законовата промяна е желанието на властите да интегрират по-добре в обществото мигрантите. Според тях свалянето на възрастта за започване на училище ще даде по-голям шанс на децата на чужденците да се адаптират към живота в Белгия и ще подобри шансовете им за успех.

 

Законодателите смятат, че понижаването на възрастта за влизане в училище ще подобри състоянието на проблема със социалното неравенство.

 

В момента почти всички 5-годишни деца в северната провинция Фландрия започват предучилищното си обучение, а огромното мнозинство влизат в подготвителни групи още на 2,5 г.

 

Това обаче не е така при децата на имигрантите и хората с по-ниско образование, които тръгват на училище едва на 6 и не успяват да догонят съучениците си, започнали преди тях.

 

Законодателите смятат, че ако децата получат равни възможности от по-ранна възраст, те ще имат по-голям шанс да я запазят и на по-късен етап от живота си.


Задължителното образование от 6-годишна възраст е въведено в Белгия през 80-те години на миналия век.

Коментари

Новини Варна