IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
21:23 | 21 февруари 2019
Обновен: 10:32 | 15 април 2024

ЕК: Твърденията, че налагаме „трети пол“ и „джендър идеология“ - неверни!

Само държавите членки решавали за терминологията за определяне на пола

По материала работи: Пламен Янков
ЕК: Твърденията, че налагаме „трети пол“ и „джендър идеология“ - неверни!

Само държавите членки на ЕС са компетентни да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола съгласно техните конституции. Това се посочва в изявление на Европейската комисия /ЕК/ относно анкетата за дигитализация на образованието SELFIE, разпространено от Представителството на ЕК в София, съобщава dnes.bg.


В изявлението е посочено, че твърденията, че Европейската комисия се опитва да "наложи" понятието "трети пол" в българските училища и чрез инструмента SELFIE "проповядва джендър идеология" са неверни.

 

Припомняме, че анкетата разбуни духовете, тъй като отговарящите ученици над 9 години трябва да отбележат пола си. Вариантите за отговор на въпроса за пола са четири – "момче“, "момиче“, "друго“ и "предпочитам да не казвам“. От министерството на образованието пък изразиха готовност да поискат от ЕК да премахне спорния въпрос от анкетата.

 

В изявлението на Европейската комисия се казва още, че SELFIE /самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии/ е доброволен и анонимен инструмент в подкрепа на училищата при употребата на цифрови технологии за преподаване и обучение.

 

Всички заинтересовани училища могат да се регистрират на платформата и да направят самооценката, и резултатите от SELFIE остават само за съответното училище и не се споделят другаде, се посочва още в изявлението.

 

SELFIE е бил разработен в тясно сътрудничество с експерти по образованието и над 5000 училищни ръководители, учители и ученици. Първата версия на инструмента е била тествана в 650 училища в 14 държави.

Коментари

Новини Варна