IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
18:21 | 21 февруари 2019
Обновен: 02:02 | 25 април 2024

Украйна обвини Русия в намеса в президентските избори

Това се е случвало чрез изграждането на незаконни структури с цел подпомагане на определен кандидат да спечели вота

По материала работи: Пламен Янков
Украйна обвини Русия в намеса в президентските избори

Украйна обвини Русия в намеса в президентските избори, информира "Ройтерс", цитирана от news.bg.

 

Службата за сигурност на Украйна обвинява Москва, че се намесва в изборния процес на страната чрез изграждането на незаконни структури с цел подпомагане на определен кандидат да спечели вота. Украйна ще проведе президентски избори в края на март.

 

Заместник-директорът на Службата за сигурност Виктор Кононенко заяви на пресконференция, че група руски граждани и техните украински колаборационисти са използвали рушвети за създаване на мрежа от хора, готова да гласува за определен кандидат и за оказване на влияние върху общественото мнение.

 

Тези действия са незаконни и оказват влияние върху изборните резултати, подчерта той и добави, че в заговорa участват "граждани на Украйна, които сътрудничат на руски структури от дълго време".

 

Кононенко отказа да разкри кой от 44-те регистрирани кандидати се облагодетелства от схемата.

 

Президентът Петро Порошенко, опозиционният лидер Юлия Тимошенко и комикът Владимир Зеленски са фаворити за президентския пост. Последните социологически проучвания поставят Зеленски на първо място, следван от Порошенко и Тимошенко. Москва отхвърля обвиненията на Украйна за изборна намеса.

 

Кононенко съобщи още, че организаторите на схемата за купуване на гласове са се надявали 680 000 души да гласуват за техния кандидат.

 

В тази пирамида са замесени граждани на Русия, граждани на други държави и граждани на Украйна, които са участвали в работата на политически щабове на територията на Русия. Ние работим върху руски следи, обясни украинският представител.

Коментари

Новини Варна