IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
18:35 | 22 февруари 2019
Обновен: 02:33 | 10 април 2024

В Ботсвана се обмисля премахване на забраната за лов на слонове

В доклад на министрите от кабинета на страната се предлага "редовно, но ограничено унищожаване" на гигантите

По материала работи: Пламен Янков
В Ботсвана се обмисля премахване на забраната за лов на слонове

Ботсвана обмисля премахването на четиригодишната забрана за лов на слонове. В доклад на министри от кабинета на африканската страна с най-голямата популация на едрите бозайници се препоръчва "консервиране на слонско месо" за храна за домашни любимци, съобщава Би Би Си, цитирана от bTV.

 

Слоновете в страната са около 130 000. Според някои това е твърде много за екосистемата и води до конфликт между хората и животните.Други са на мнение, че туризмът в страната е нараснал след въвеждане на забраната, а вдигането й ще засегне международната репутация на Ботсвана.

 

Една от констатациите в доклада е, че трябва да се управлява популацията на слоновете чрез "редовно, но ограничено унищожаване на животните".

 

Проучване показва, че големите бозайници все по-често нарушават естествения си ареал. Според някои учени причина може да се търси в промяната на климата. Според тях намалената растителност след обилните валежи кара животните да излязат извън естествената си среда на обитание.

 

Освен увеличаване броя на слоновете има и увеличение на населението в региона, смятат пък от националните паркове в страната. По последни данни обаче положителен прираст на слонове няма - въпреки твърденията на властите и местните хора.

 

Хората, които живеят близо до смятаните за едни от най-умните животни, подкрепят повторното въвеждане на лова им, като твърдят, че количеството на конфликтите се е увеличило след въвеждането на забраната.

 

Ботсвана има най-голямата популация на слонове в Африка. Промяната може да предизвика гнева на природозащитниците в международен план и да урони престижа на страната като туристическа дестинация. Именно туризмът е вторият по големина източник на чуждестранни приходи в Ботсвана след добива на диаманти.

Коментари

Новини Варна