IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
18:28 | 23 февруари 2019
Обновен: 23:00 | 1 март 2024

Бронираният влак на Ким Чен Ун пристигна в Китай

Пътуването на лидера на КНДР – в пълна секретност

По материала работи: Пламен Янков
Бронираният влак на Ким Чен Ун пристигна в Китай

Специалният влак, с който пътува севернокорейският лидер Ким Чен Ун, е навлязъл на китайска територия, пресичайки моста на граничната река Ялу между двете страни, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от Франс прес и dnes.bg.


По-рано днес дипломатически източник в Пхенян съобщи, че влакът, с който Ким Чен-ун пътува за виетнамската столица Ханой за втората си среща на върха с американския президент Доналд Тръмп, е потеглил от централната гара в Пхенян. Дългото 4500-километрово пътуване през цял Китай до Виетнам ще отнеме около 48 часа.


Срещата Ким-Тръмп в Ханой според официалното съобщение на САЩ, ще се състои на 27-28 февруари. Корейският лидер, подобно на неговите предшественици - дядо му и баща му, рядко пътува със самолет.

 

Очаква се влакът да пристигне в Пекин около 10 ч утре сутринта. Десетки автомобили на китайските сили за сигурност са блокирали шосетата около гарата в Дандун преди преминаването на влака, предаде Йонхап.

 

Междувременно виетнамските власти обявиха безпрецедентна забрана за движение покрай вероятното трасе, по което Ким Чен Ун ще пристигне следващата седмица по виетнамска територия в Ханой, предаде АП. Забраната се отнася за цялата 170-километрова магистрала номер едно от границата с Китай до Ханой.

 

Според агенцията това съобщение предполага, че след като пресече виетнамската граница, Ким Чен УН ще слезе от влака и ще продължи към Ханой с кола.

 

По-рано днес Виетнам съобщи, че Ким ще направи "официално приятелско посещение" в страната през "следващите дни", без да посочи дати. Севернокорейските медии все още не са съобщили за отпътуването на лидера на страната, нито пък за предстоящата му среща с президента на САЩ, отбелязва Йонхап.

Коментари

Новини Варна