IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
08:32 | 23 февруари 2019
Обновен: 02:33 | 10 април 2024

Венецуела затваря частично границата с Колумбия

Междувременно хиляди хора се събраха на благотворителен концерт за страната в колумбийския пограничен град Кукута

По материала работи: Слав Велев
Венецуела затваря частично границата с Колумбия

Венецуелското правителство нареди да бъде затворена частично границата с Колумбия само часове преди началото на подкрепяния от САЩ план да бъде доставена хуманитарна помощ въпреки възраженията на президента Николас Мадуро.

 

В Туитър венецуелският вицепрезидент Делси Родригес съобщи, че правителството нарежда временно да бъдат затворени три гранична пункта в щата Тачира поради "сериозните и незаконни заплахи" срещу мира във Венецуела и венецуелския суверенитет, идващи от колумбийското правителство.

 

Пограничният район е мястото, откъдето привържениците на опозиционния лидер Хуан Гуайдо искат да доставят няколко тона храни и лекарства, докарани по въздух през последните дни в Колумбия от правителството на президента Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Междувременно хиляди хора се събраха на благотворителен концерт за Венецуела в колумбийския пограничен град Кукута. Идеята да се съберат  пари за хуманитарна помощ за страната е на британския милиардер Ричард Брансън. Мястото на събитието е избрано, защото там се намира края на граничен мост, през който опозицията има намерение да внесе тоновете хуманитарна помощ днес.

 

Поддръжниците на Николас Мадуро организираха контра събитие от другата страна на границата, в другия край на моста, който от две седмици е блокиран от венецуелски военни.  Според Мадуро, участниците в концерта от колумбийска страна, извършват престъпление и дават одобрението си за военна интервенция.

 

Напрежението в страната ескалира отново, след като венецуелски военни стреляха по група хора на границата с Бразилия и убиха двама души, а други 15 бяха ранени. Хората се опитвали да предотвратят блокирането на пътя на хуманитарната помощ от съседните държави.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна