IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
16:42 | 13 март 2019
Обновен: 23:12 | 1 март 2024

Китай предложи помощта си на Венецуела за справяне с аварията с тока

Според Мадуро аварията на тока е в резултат на кибератака

По материала работи: Пламен Янков
Китай предложи помощта си на Венецуела за справяне с аварията с тока

Снимка REUTERS

 

 

Китай предложи на Венецуела да й помогне да се справи с голямата авария в електроснабдяването, която парализира страната вече от близо седмица, предаде Франс прес, цитирана от БТА и bTV.

 

"Пекин се надява, че Венецуела ще може бързо да установи какви са причините за този инцидент и да възстанови електроподаването и социалния ред до нормални нива", заяви говорителят на китайското външно министерство Лу Кан.

 

"Китай е готов да предложи помощта си и техническата си подкрепа, за да бъде задействана отново енергийната система на Венецуела", заяви говорителят на външното министерство.

 

Китай е икономически и дипломатически съюзник на Каракас.

 

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че аварията с електроподаването е част от атаките на САЩ срещу Венецуела и обяви създаването на президентска разследваща комисия. Той каза, че има намерение да поиска помощ в разследването от ООН, на Китай, на Русия, на Иран и на Куба, които имат опит с кибератаки. Според Мадуро аварията на тока е в резултат на кибератака. 

 

Заради спирането на тока животът във Венецуела е парализиран от петък сутринта. В столицата Каракас прогресивно беше възстановено електроподаването в някои квартали, но ситуацията си остава хаотична за населението. Снабдяването с вода и храна на приемливи цени се превърна в огромно усилие. 

 

Хуан Гуайдо, лидерът на опозицията, който се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела, отхвърли хипотезата на Мадуро, че аварията с тока е резултат на кибератака. Той разкритикува корупцията и безхаберието в енергийния сектор, заради които страда поддръжката на инфраструктурата и които са довели до аварията.

Коментари

Новини Варна