IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
21:24 | 15 март 2019
Обновен: 02:19 | 10 април 2024

Невиждана досега демонстрация в Алжир настоя президентът да се оттегли

Това е четвъртият пореден петъчен ден на национални протести

По материала работи: Слав Велев
Невиждана досега демонстрация в Алжир настоя президентът да се оттегли

Стотици хиляди алжирци масово излязоха днес на улиците, главно в центъра на столицата, за да протестират срещу удължаването на мандата на президента Абделазиз Бутефлика, предадоха Франс прес и Ройтерс. Това са най-големите протести срещу 20-годишното управление на държавния глава, започнали миналия месец. В понеделник Бутефлика обяви отлагане на президентските избори, насрочени за 18 април.

 

Това е четвъртият пореден петъчен ден на национални протести срещу 82-годишния президент. Много демонстранти излязоха след петъчната молитва по улиците, загърнати в национални знамена в червено, зелено и бяло.

 

В Оран, Константин и Анаба - втори, трети и четвърти по големина градове в страната, също има значителна мобилизация, според журналисти и местни медии. Алжирци демонстрираха и в други градове, показват кадри, публикувани в социалните мрежи.

 

В столица Алжир мъже, жени и деца се разхождаха в празнична атмосфера по булеварди и улици около централно кръстовище с емблематичната сграда на пощата в сърцето на града. Кръстовището беше почерняло от народ, както и улиците, които водят към него, а множеството изпълваше повече от 2 километра по широка пътна артерия.

 

 

"Искахме избори без Бутеф, а се оказваме с Бутефлика без избори", се чете на плакат. "Когато казваме "не на пети мандат", той (Бутефлика) ни казва "тогава запазвам четвъртия", пише на друг.  Процесията е като цяло мирна, в съответствие с лозунгите на протеста - движение, невиждано досега от избирането на Бутефлика преди 20 години.

 

 

Когато част от колона демонстранти стигна до заграждения, блокиращи улица, водеща към президентството и започна да се връща обратно, стотина младежи хвърляха камъни по полицаите, които ги отблъснаха. Няколко души бяха ранени при сблъсъците, продължили около половин час, предаде АФП.

 

daroknews.bg

Коментари

Новини Варна