IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
17:54 | 15 март 2019
Обновен: 20:04 | 21 април 2024

Румъния връща емигрантите – дава им €40 000 старт на бизнес

600 румънци са се включили в проекта "Диаспора РеСТАРТ'

По материала работи: Слав Велев
Румъния връща емигрантите – дава им €40 000 старт на бизнес

Румъния работи в посока завръщането на емигрантите обратно в страната. Днес десетки румънци, живеещи в различни части на света, се събраха в Клуж-Напока, за да попишат договори, с които получават 40 000 евро от еврофондовете, за да започнат бизнес в Румъния, съобщи Аджерпрес.

 

Над 600 румънци, които живеят в Австралия, САЩ, Великобритания, Испания и други са се включили в проекта "Диаспора РеСТАРТ", заяви Националния съвет на малките и средни частни предприятия в Румъния.

 

Председателят на НСМСЧПР Флорин Жиану уточни, че са били представени 150 планове за бизнес, като 50 от тях ще бъдат финансирани със субсидията от 40 000 евро, съобщи БТА. Дейностите включват различни сфери като технологиите, индустрията, строителството, туризма и услугите, отбеляза той.

 

"Бихме искали този проект да бъде модел за добра практика, който да разширим за цялата страна, да стане политика на страната. Диаспората представлява според нас най-важният ресурс на една страна", подчерта Жиану на церемонията, която се състоя в префектурата на град Клуж.

 

Най-много проекти - 19, са спечелени от румънци, които са живели във Великобритания. Веднага след тях са онези, прекарали последните години в Испания - 11.

 

Проектът "Диаспора РеСТАРТ" има за основна цел да подкрепи създаването на предприятие с неземеделски профил в градската среда на по-слабо развитите региони на Румъния от румънци от диаспората. Срокът за осъществяване на проекта е от септември 2017 г. до септември 2020 г., посочва Аджерпрес.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна