IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:30 | 18 март 2019
Обновен: 15:50 | 14 март 2024

Стрелецът от Крайстчърч нямал контакти с българи

Посещението му в България било само с цел туризъм

По материала работи: Пламен Янков
Стрелецът от Крайстчърч нямал контакти с българи

Атентаторът от Нова Зеландия не е имал контакти с българи по време на престоя си у нас по информация на МВР, обясни вътрешният министър Младен Маринов.


"Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива", обясни Маринов пред БНР.


Вътрешният министър посочи, че стрелецът от Крайстчърч е бил в България между 9 и 15 ноември миналата година. Той окачестви нападението като "недопустим терористичен акт".


Маринов е на посещение в Съединените Щати, което включва срещи с ръководството на ФБР, "Сикрет сървис" и службите за гранична сигурност.


МВР шефът каза също, че очаква в скоро време българите да могат да получават паспорти с по-дълъг срок на годност.


"Тече обществена поръчка, която сме обявили. Надяваме се 2020-та година да започне подмяната като се предвижда и това международният паспорт да бъде удължен, неговият срок на действие да е десет годишен."


Според проект за промени кандидатстващите за документа ще имат възможност за избор и на действащата в момента валидност от пет години.


По време на визитата си в САЩ Маринов ще посети границата с Мексико. Маринов заяви, че целта му е да разгледа съоръженията по американската южна граница с надеждата да обмени опит за противодействие на "мигрантския натиск" в България.


По темата за мигрантите вътрешният министър коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права, който посочва грубото отношение към мигранти и превишаване правомощията на властите като едни от проблемните области за страната ни.


"Категорично по отношение на мигрантите и лицата, които са задържани мога да кажа, че се спазва изцяло законът и техните права. На всеки един от тях се дава пълната възможност включително и адвокатска защита и възможност да поиска убежище и всички процедури, които свързани с това. Всеки един случай и сигнал за превишаване на правомощията от полицейски служители се извършва незабавна проверка. Ние сме го доказали, че там, където сме констатирали някакви нарушения сме предприели незабавни действия. "


Маринов също увери, че властите разследват всеки един сигнал за език на омразата.


Dnes.bg


Четете още: Масовият убиец от Крайстчърч ще се защитава сам в съда

 

Коментари

Новини Варна