IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
21:03 | 18 март 2019
Обновен: 12:13 | 17 април 2024

Вучич поисa освобождаване на арестуваните за нахлуването в държавната телевизия

Президентът уточни, че в ареста ще останат само влезлите с моторна резачка

По материала работи: Деян Михайлов
Вучич поисa освобождаване на арестуваните за нахлуването в държавната телевизия

Сръбският президент Александър Вучич поиска почти всички участници в протеста пред сръбската държавна телевизия RTS да бъдат освободени.

Вучич уточни, че единствено влезлите в телевизията с моторна резачка и участвалите в сблъсъци с полицията трябва да останат в ареста.


Силите на реда потвърдиха днес, че са арестувани общо 18 души заради събитията от събота вечерта. Сред участниците в събитието бяха членове на националистическото движение "Двери" и лидерът му Бошко Обрадович, които някои критици на властта обвиняват в провокация в полза на управляващите.


Лидерът на "Съюз за Сърбия" (движение, обединяващо всички партии, които подкрепят протестите "1 от 5 милиона) Драган Джилас по-рано настоя Вучич да освободи арестуваните протестиращи или да се примири, че ще има демонстрации и бдения пред президентството. Такива вече имаше вчера след обяд.

Според агенция "Танюг", която цитира източници в президентската администрация, Вучич не би приел да бъдат освободени от отговорност нахлулите с резачка в РТС и други участвали в актове на насилие в събота, но това не се отнася за всички, които са били на мястото на инцидента.


На шестима задържаните бе наложен 30-дневен арест по бърза процедура. Това възмути опозицията, която отбеляза, че пребилите опозиционния лидер Борко Стефанович (този инцидент отприщи протестите миналата година) още са на свобода. Джилас постави ултиматум до 15 ч. днес (16 ч. българско време) за освобождаването им, но премиерът Ана Бърнабич попита реторично: "Кои са те (опозицията) да дават каквито и да било срокове на държавата?"


Сред задържаните има и ученик от гимназия в Белград. Днес стотина негови съученици се включиха в митинг "Справедливост за Павел" и обещаха, че ако той не бъде пуснат на свобода, ще има още демонстрации.

Dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна