IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
21:21 | 20 март 2019
Обновен: 14:53 | 14 април 2024

„Чудовището Идай“: Опустошителното бедствие в Южна Африка

Служители на хуманитарни организации помагат на оцелелите да посрещнат тежките си нужди

По материала работи: Пламен Янков
„Чудовището Идай“: Опустошителното бедствие в Южна Африка

Служители на хуманитарни организации помагат на оцелелите да посрещнат тежките си нужди в три от най-бедните държави, пострадали от една от опустошителното бедствие, засегнало Южна Африка, съобщава Дарик. Пет дни след като тропическият циклон Идай пресече Мозамбик, Зимбабве и Малави, потвърденият брой на жертвите е над 300, а стотици хиляди хора все още са в риск.

 

Мозамбик, където чудовищната буря нахлу в началото на миналия петък бедства. "Хиляди хора (...) по покриви и дървета чакат спасение", каза Каролин Хага, говорител на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

 

"Времето ни изтича. Хората чакат спасение повече от три дни", каза тя пред АФП в разрушения от буря крайбрежен град Бейра. "Вчера спасихме 167 души от дървета и покриви. Днес ще продължим. За съжаление не можем да вземем всички хора, приоритет са децата, бременните жени, ранените", допълни Хага.

 

Президентът на Мозамбик Филипе Нюси заяви във вторник, че 202 души са загинали, а близо 350 000 души са в риск.

 

Световната програма по храните на ООН започна да изпраща повече от пет тона спешни мерки в засегнатите райони, но техен говорител предупреди, че "светът все още не е оценил мащаба на "масивната катастрофа". Тя ще засегне пряко около 600 000 души "през следващите седмици".


В Рим папа Франциск изрази своята болка и близост за онези, които са пострадали от бедствието. "Аз поверявам многото жертви и техните семейства на Божията милост и се моля за утеха и подкрепата на тези, които са засегнати от бедствието", каза той, обръщайки се към хиляди поклонници на площад "Св. Петър".

Коментари

Новини Варна