IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:09 | 20 март 2019
Обновен: 13:21 | 26 март 2024

ЕНП замрази за неопределен срок членството на унгарската партия ФИДЕС

Няма да участва в партийните заседания, няма да има право на глас и няма да може да излъчва кандидати за партийни постове

По материала работи: Пламен Янков
ЕНП замрази за неопределен срок членството на унгарската партия ФИДЕС

Европейската народна партия (ЕНП) реши днес да замрази за неопределен срок членството на унгарската партия ФИДЕС. Това съобщи председателят на ЕНП Жозеф Дол, цитиран от bTV.

 

Решението е било прието със 190 гласа "за" срещу три "против". По силата на това решение ФИДЕС няма да участва в партийните заседания, няма да има право на глас и няма да може да излъчва кандидати за партийни постове.

 

Председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер уточни, че на утрешното заседание на държавните и правителствените ръководители от партията унгарският премиер Виктор Орбан няма да има право да присъства. ЕНП ще създаде комисия, която да наблюдава дейността на ФИДЕС и да препоръча по-нататъшни стъпки.

 

По думите на Вебер, преговорите с партията на унгарския премиер са били честни и открити, но продължаването им е било невъзможно. Той уточни, че "има надежда за бъдещето", особено по въпроса със съдбата на Централноевропейския университет в Будапеща. Вебер отбеляза, че членството в ЕНП е свързано със споделянето на общи ценности. По неговите думи поведението на ФИДЕС напоследък няма нищо общо с програмата на ЕНП.

 

Вебер заяви, че чл.7 от договора за ЕС – лишаване от право на глас в общностните институции при липса на законност - не е достатъчен. Той настоя занапред ЕС да обвързва спазването на върховенството на закона с отпускането на средства от общностния бюджет заради "днешната европейска действителност".

 

На последвала пресконференция Орбан съобщи, че днес е бил готов да напусне ЕНП, но остава и ще подкрепя Вебер като кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия. Той отрече да е водил кампания срещу настоящия председател на комисията Жан-Клод Юнкер.

 

Орбан изрази изненада от днешните събития и добави, че очаква докладът на комисията на ЕНП за дейността на ФИДЕС да бъде готов след изборите за евродепутати. Според него изводите в доклада ще бъдат положителни.

 

Съперниците ни не биха могли да получат по-голям подарък. Основният въпрос беше дали можем да победим социалистите и да останем най-голямата група в ЕП, коментира той.

 

По неговите думи на днешната среща не е станало дума нито за бъдещите политически съюзи в ЕП, нито за корупцията в неговата страна, нито за Джордж Сорос. Орбан заяви, че Унгария не може да участва в прокуратурата на ЕС заради ограничения в конституцията.

 

Няма да променя политиката и политическия си подход. Полските и унгарските представители в ЕНП оставаме зад европейските ценности, но сме срещу миграцията и за защита на християнските ценности, обобщи Орбан.

Коментари

Новини Варна