IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
21:16 | 22 март 2019
Обновен: 12:04 | 13 април 2024

За да управляваш Boeing 737 са ти нужни 56 минути и таблет

Курсът обаче не подготвя пилотите за новия автопилот

По материала работи: Пламен Янков
За да управляваш Boeing 737 са ти нужни 56 минути и таблет

Пилотите, които са управлявали старите модели на Boeing 737 са преминали през кратък, самостоятелен курс, за да се качат на борда на новия MAX 8. Това съобщава говорителят на два американски авиопревозвача пред CNN, цитиран от dnes.bg.

 

Курсът продължавал между 56 минути и 3 часа, в зависимост коя компания го провежда, и обяснявал всички разлики между старите модели 737 и MAX 8. Всички, с изключение на най-важната - системата MCAS, която е най-вероятната причина за катастрофите на самолетите на Етиопските авиолинии и Lion Air.


"Курсът не се води от треньор, а е самостоятелен. Отнема най-много три часа. - казва Майк Тревино пред CNN. - Но когато MCAS бе инсталирана в самолетите, Boeing не предупреди пилотите. Все пак те са свикнали да управляват 737. Това не е изцяло нова машина за тях, просто нова система."

 

Това беше пълна подигравка,  категоричен е капитан Денис Тайер от Съюзът на обединените пилоти.

 

Той преминал своя курс за управление на MAX 8 на таблет само за 56 минути.

 

"Ако ще имаш система на борда на самолета, с която ще трябва да се борим, ако се развали, то ще ни е нужна подготовка от първо лице".

 

Неговият курс покривал четири различни фрагмента - разликите между старите и новите модели, двигателите, някои от системите и сензорите, но и при него било пропуснато да се спомене за MCAS.

 

Системата, която кара носа на самолета да се наклони напред ако усети подозрително намаляване на скоростта се смята за причината, поряди която двата Boeing 737 MAX 8 се разбиха за по-малко от 15 минути след излитането си.

 

От Boeing все още отказват да коментират твърденията на пилотите.

Коментари

Новини Варна