IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:34 | 25 март 2019
Обновен: 23:20 | 1 март 2024

Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Тереза Мей призна, че все още няма достатъчно подкрепа

По материала работи: Деян Михайлов
Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Британският премиер Тереза Мей съобщи, че в сряда в парламента ще се състоят дебати по законодателен акт за официална промяна в датата на Брекзита в британския закон, предаде Ройтерс.

 
Обединеното кралство трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март, но миналата седмица Мей се договори с европейските лидери Брекзитът да се отложи за 22 май, ако парламентът одобри нейното споразумение за развода тази седмица, и за 12 април, ако не го одобри.

По-рано министър-председателката заяви в парламента, че датата на напускането вече е променена в международния закон, така че, ако британският парламент не приеме този законодателен акт, това ще "породи правно объркване и вредна несигурност", но няма да повлияе на датата на Брекзита.
 
Британският премиер Тереза Мей призна, че все още няма достатъчно подкрепа, за да подложи сделката си за Брекзит на трето гласуване в парламента, но добави, че ще продължи да преговаря с депутатите, за да се опита да си осигури подкрепата им, предаде Ройтерс.
"Продължавам да смятам, че правилният път по-нататък е Обединеното кралство да напусне Европейския съюз възможно най-скоро със споразумение, до 22 май", каза пред парламента министър-председателката. "С голяма съжаление обаче бях принудена да заключа, че при сегашните обстоятелства не е налице достатъчна подкрепа в Камарата на общините, за да предложа сделката за трето гласуване".

Мей каза, че правителството й ще се противопостави на популярна поправка, подкрепена от депутати консерватори и законодатели от опозицията, която би позволила на парламента да осъществи поредица "ориентировъчни гласувания" по алтернативни варианти на сделката на Мей, посочва ДПА.
Ако поправката бъде приета, правителството ще предостави време за ориентировъчни вотове, но без да се ангажира да се съобрази с резултатите, предупреди Мей.

Британските депутати ще имат възможност днес да гласуват по три предложени промени в следващите стъпки на премиера Тереза Мей в процеса на Брекзит, съобщи Ройтерс.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че е подбрал три поправки. Една от тях предлага да се променят парламентарните правила в сряда, за да се осигури време за депутатите, да обсъдят и да гласуват за алтернативни пътища към Брекзит - процес на т.нар. ориентировъчни гласувания. Бъркоу е подбрал и предложената от лейбъристите поправка, която призовава правителството да даде на депутатите време да постигнат мнозинство за различен подход за Брекзит.

Третата поправка, подбрана от председателя на камарата гласи, че ако се окаже, че на Великобритания й остава една седмица до напускане на ЕС без споразумение, правителството трябва да попита парламента дали би одобрил Брекзит без сделка или то трябва да търси по-нататъшно отлагане.

Dariknews.bg

Коментари

Новини Варна