IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
14:36 | 25 март 2019
Обновен: 20:19 | 21 април 2024

Еврокомисарят по бюджета призова ЕС да блокира сделката между Китай и Италия

Гюнтер Йотингер наблюдава с безпокойство как редица европейски страни предоставят своята стратегическа инфраструктура на Пекин

По материала работи: Пламен Янков
Еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер. Снимка: Ройтерс

Участието на Италия в мащабния инфраструктурен проект на Китай „Един пояс, един път“ накара еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер да призове Европейския съюз (ЕС) да наложи вето на сделката, съобщава Euractiv. 
 

„Разширяването на транспортните връзки между Европа и Азия само по себе си е нещо добро, стига автономността и суверенитета на Европа не са застрашени“, заяви Йотингер.
 

Германският еврокомисар добави, че наблюдава „с безпокойство как в Италия и други европейки страни инфраструктурите от стратегическо значение, като енергийните мрежи, железопътните линии и пристанищата, вече не са в ръцете на Европа, а на Китай“.
 

Отбелязвайки, че държавите членки на ЕС понякога не отчитат по най-добрия начин националните и европейските интереси, Йотингер сподели своето предположение, че правото на вето или даването на съгласие, упражнявано от Европейската комисия (ЕК), може би „заслужава да се обмисли“.
 

Призивът на Йотингер бе отправен, след като германският външен министър Хайко Маас се изказа остро срещу Рим и сделката с Пекин.
 

„В свят с гиганти като Китай, Русия или нашите партньори САЩ, ние единствено може да оцелеем, ако сме обединени като ЕС“, заяви Маас пред немското печатно издание Sonntag, добавяйки: „И ако някои страни вярват, че могат да правят умен бизнес с китайците, то те ще бъдат изненадани, когато се събудят и разберат, че вече са зависими“.
 

Европа се бори да намери подходяща стратегия за справяне с Китай. Въпреки че Старият континент се нуждае отчаяно от присъствието на азиатската икономика на своя страна като търговски съюзник, в същото време ЕС действа с необходимата доза предпазливост, когато става въпрос за мащабните амбиции на Пекин.
 

В събота Италия и Китай подписаха меморандум за разбирателство, както и десет допълнителни договора на обща стойност до 20 млрд. евро, припомня Investor.bg.
 

Церемонията по подписването на меморандума за разбирателство бе връхната точка в тридневното посещение в Италия на китайския президент Си Дзинпин, което също така даде нов тласък на двустранните отношения с Пекин на фона на продължаващите търкания със Запада.
 

Меморандумът за разбирателство бе подписан от вицепремиера и министър по въпросите на индустрията Луиджи ди Майо от италианска страна и Хъ Лифен, председател на националната комисия по развитие и реформи от китайска.


Четете още: Въпреки икономическия спад: Изследователи прогнозират по-ниска безработица в Германия
 

Коментари

Новини Варна