IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
08:40 | 25 март 2019
Обновен: 20:16 | 12 март 2024

В края на разследването: Тръмп не е заговорничил с Русия

Според заключенията на Мълър намеса на Русия в изборите за президент през 2016 г. има, но не и отношения с американския президент

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Ройтерс, архив

След двегодишно разследване специалният прокурор Робърт Мълър не е открил доказателства американски представител или човек от кампанията на Доналд Тръмп съзнателно да е заговорничил с Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 

Това се казва в резюме от заключенията, съдържащи се в доклада на Мълър, което министърът на правосъдието Уилям Бар е изпратил в неделя на лидерите на Конгреса и на медиите.
 

Мълър обяви в петък, че е приключил разследването, което имаше за цел да проучи твърденията, че хора от екипа на Тръмп, а може би и самият той, са установили връзки с Русия, търсейки помощ за спечелване на президентските избори.
 

В резюме от 4 страници Бар цитира Мълър, според когото разследването не е констатирало, че Тръмп е извършил престъпление, но и не го оневинява.
 

Мълър предаде доклада си на министъра на правосъдието, както изисква законът. Лидерите на демократите в Конгреса веднага изразиха недоволство и настояха да бъде публикуван целият доклад, а не само резюме от изводите в него.
 

Говорителката на Белия дом веднага заяви, че констатациите на Министерството на правосъдието напълно оневиняват президента на САЩ, а адвокатът на Тръмп - Рудолф Джулиани, каза, че прочетеното в резюмето на Бар е "по-добро от очакваното".
 

Самият Доналд Тръмп приветства в Twitter доклада, предаде Ройтерс.
 

"Няма Сговор, няма Възпрепятстване, Пълно и Цялостно оневиняване, ДА ПАЗИМ ВЕЛИЧИЕТО НА АМЕРИКА", написа президентът в социалната мрежа.
 

"Честно казано е срамно, че вашият президент трябваше да понесе всичко това, което започна още преди да бъде избран", заяви Тръмп във Флорида, преди да се качи в президентския самолет за Вашингтон.
 

Според основните заключения в доклада, резюмирани от Франс прес, не съществуват елементи, доказващи сговор или съгласуване между предизборния екип на Доналд Тръмп и Москва за влияние върху резултатите от президентските избори в САЩ през 2016 г.
 

Освен това няма основание да бъдат препоръчани нови обвинения, освен предявените на 34 души, преследвани съдебно до днес, шестима от които са приближени на Тръмп и са осъдени.
 

Заключенията сочат още, че руснаците са предприели действия с цел оказване на влияние върху резултатите от президентските избори през 2016 г. Те са водили кампания в социалните мрежи с цел дезинформация и всяване на разделения сред избирателите и са извършили пиратски атаки в компютрите на ръководители на Демократическата партия и предизборния екип на Хилари Клинтън, за да разпространяват злепоставяща информация за кандидатката за президент на демократите.
 

Няма окончателно заключение обаче за възможно възпрепятстване на правосъдието от Доналд Тръмп, който през май 2017 г. уволни шефа на ФБР Джеймс Коми. По този въпрос според резюмето на Бар Мълър пише: "Макар да не стига до заключението, че президентът е извършил престъпление, докладът не го оневинява".
 

Уилям Бар - първият получател на доклада за разследването, прави заключението, че в документа не е посочено никакво деяние, което би могло да предизвика съдебно преследване въз основа на възпрепятстване на правосъдието.
 

Специалният прокурор Робърт Мълър е бил подпомаган в разследването от екип от 19 юристи и около 40 федерални агенти и експерти на ФБР. За 22 месеца той е издал над 2800 съдебни призовки, около 500 заповеди за обиски, над 230 заповеди за изземане на документи. Екипът му е направил 13 съдебни поръчки в чужбина и е разпитал около 500 свидетели, отбелязва АФП.


Investor.bg


Четете още: Мадуро подготвя промени в правителството, за да се задържи на власт
 

Коментари

Новини Варна