IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
16:03 | 8 април 2019
Обновен: 23:19 | 17 април 2024

Бразилско семейство засади 2 700 000 дървета за 20 години

Какво се случва след съживяването на една опустошена земя

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Институт Терра

Ели Маринова

Дърветата са едни от най-добрите приятели на хората, защото благодарение на тях може да овладеем и избегнем климатичните промени, предизвикани от прекалените парникови газове – резултат от човешката дейност. Бразилска двойка засажда 2 700 000 дървета за 20 години. Да разгледаме заедно как изглежда земята им преди и след това прекрасно начинание!

Погледната от въздуха, днес тази обширна местност изглежда просто зелено петно, парче карта, но всъщност е резултат от амбициозна инициатива, предприета в края на 90-те години от известния бразилски фотограф Себастиао Салгадо и съпругата му Лелия Делуиз Уаник Салгадо. Изправени пред опустошението на околната среда в и около бивше стопанство за добитък, закупено от семейството на Салгадо близо до град Айморес, Бразилия, те решили да върнат имота до естественото му състояние преди субтропичния дъжд. Резултатите, които тези пионери са постигнали, са наистина невероятни.

 

Бразилският фотограф очевидно е истински любител на природата и земята. Уж всички сме, но малцина правят нещо наистина кардинално, за да помогнат на планетата си. Споделяне на постове в социалните мрежи и цъкане след поредните нови тревожни доклади на световни организации не върши работа. Себастиао Салгадо и съпругата му засаждат фиданки на повече от 290 вида дървета и наблюдават завръщането на много видове птици, бозайници, земноводни, влечуги и насекоми.

 

ФОТОГРАФЪТ в действие.

 

Когато Себастиао поема семейната земя в щата Минас Жерайс, вместо тропическия рай, който си спомня като дете, той намира изсечени дърветата, а дивите животни - изчезнали. Почувствал се опустошен. Понеже е пацифист и природолюбител, още едно обстоятелство го кара да вземе едно от важните решения в живота си. През същата 1994 г. световните осведомителни агенции тъкмо стоварват доклада за геноцида в Руанда*. Разбира, че да чака на световни организации да спасяват земята, е като да чака „писмо от умрял“. „Земята беше толкова болна, колкото и аз - всичко беше разрушено – спомня си Салгадо пред „Гардиън“, цитиран от brightvibes.com. Само около 0,5% от площта беше покрита с дървета." Фотографът излиза бързо от стреса и у него се ражда идеята да възроди гората. „Има едно същество, което може да трансформира СО2 в кислород, и това е дървото. Трябва да върнем гората.“ Салгадо и неговото семейство набират партньори, събират средства и през април 1998 г. основават Институт по земята (Instituto Terra). Резултатът от дългия и упорит труд до момента са повече от 2 милиона дървета, които напълно трансформират околната среда.

 

ЗЕМЯТА НА САЛГАДО преди залесяването.

 

По този начин Салгадо доказва, че може да се противодейства на изменението на климата благодарение на едно творческо вдъхновение.

 

Семейството се вслушва в съветите на местните хора да си набави фиданки от местни дървета и семена от същия район, в който ще растат. В противен случай змиите и термитите няма как да разпознаят гората и да се върнат. И двамата са действали, осъзнавайки през цялото време, че живата природа  и захващането за земята е тяхното духовно завръщане.

 

Институтът „Терра“, който семейството създава, се ангажира с възстановяването на 1502 дка дъждовни гори. Напълно опустошената ферма, която Салгадо заварва и съживява, през 1998 г. получава титлата частен природен резерват (PNHR). Бившето ранчо за добитък първоначално е обхванало 1740 акра. Първото засаждане е извършено през декември 1999 г., и оттогава, година след година, с подкрепата на сътрудници, е било възможно да се засаждат над два милиона дървета от над 290 вида, характерни за Атлантическата гора.

 

НУЖНИ СА БИЛИ СЪТРУДНИЦИ, за да бъде съживена една полупустиня.

 

От момента на основаването си институтът служи като фар за пробуждане на екологичното съзнание за необходимостта от възстановяване и опазване на горските земи. Съзнавайки нуждата от образование и научни изследвания като ключови компоненти на тази стратегия, на 19 февруари 2002 г. институтът „Терра“ създава Център за екологично образование и възстановяване (CERA). Неговата мисия е да допринася за процеса на възстановяване на околната среда и за устойчивото развитие на Атлантическата гора, със специален акцент върху басейна на река Доце. Чрез CERA се споделят нови технологии, които осветяват съществуващите модели на развитие. Крайната цел е да се привлекат нови участници в битката за постигане на устойчиво развитие. Към декември 2012 г. са разработени над 700 образователни проекта, обхващащи 65 000 души в повече от 170 общини.

 

Какви са резултатите след залесяването?

 

Фауната се завръща. Много видове, които са на изчезване, намират сигурен дом в новата гора на семейство Салгадо. Сред птиците са идентифицирани 172 вида, от които шест са застрашени от изчезване. Завръщат се 33 вида бозайници, два вида от които са в процес на изчезване в световен мащаб (класифицирани като „уязвими“). Появяват се и 15 вида земноводни, 15 вида влечуги и 293 вида растения.

ЧАСТ ОТ ЖИВОТИНСКИЯ СВЯТ, който се заселва във възстановената гора.

 

Примерът на това семейство е пословичен. Ние можем да им се възхитим и да отминем. А можем и да направим своите мънички крачки към общото спасяване на планетата. За никого не е тайна вече, че земята, моретата, почвата и въздухът ни са отровени. Не мога да забравя една фраза на големия писател-фантаст Станислав Лем: „Живеем в ерата на необуздано консуматорство.

 

На мястото на съществуващата някога дилема „да имаш или да бъдеш” застана императивът „КУПУВАЙ”

 

Проблемът е в това, че потребителската маса расте лавинообразно, докато в същото време природните ресурси на планетата ни стават все по-оскъдни. И това се вижда добре при нефта, явяващ се главна причина за много съвременни въоръжени конфликти. Нашата ненаситност нарушава равновесието на биосферата. Заради парниковия ефект климатът става все по-непредсказуем. Икономическите и социалните контрасти се задълбочават. Добър пример за това са постиженията на съвременната медицина, достъпни само за елитарна група от избрани богаташи.

СЕБАСТИАО САЛГАДО и съпругата му Лелия Делуиз Уаник Салгадо

 

 

Всеки един от нас може да бъде част от превръщането на Земята в една по-зелена планета. На първо време, като не подминаваме призивите на местните лесничейства за помощ в залесяванията. Така ще научим и децата си, че със собствените си две ръце можем да направим нещо за спасяването на Синята планета.

 

„ПРЕМАЗАНИ И НИСКОПЛАТЕНИ“ – ФОТОГРАФИЯ НА СЕБАСТИАО, обобщаваща картина на съвременно семейство работници в страни от Третия свят.

=

*Геноцидът в Руанда е избиване на около 937 000 души от племената тутси и умерени хуту, извършено в по-голямата си част от 2 екстремистки бойни групи. Независимо от сведенията, постъпили преди започването на убийствата  и отразяването от международните новинарски медии, показващо истинския мащаб на насилието, когато геноцидът се разгръща, практически всички страни отказват да се намесят. Обединените нации отказват да упълномощят за действие навреме умиротворителните си сили в Руанда, за да предприемат действия за спиране на убийствата.

Снимки  ИНСТИТУТ „ТЕРРА“

НОВИЯТ зелен рай.

Коментари

Новини Варна