IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
21:00 | 18 април 2019
Обновен: 10:56 | 8 март 2024

Напук на Brexit: Продажбите на дребно във Великобритания отчитат ръст

Рекордната заетост и растящите реални доходи благоприятстват устойчивостта на потребителските разходи

По материала работи: Пламен Янков
Напук на Brexit: Продажбите на дребно във Великобритания отчитат ръст

Продажбите на дребно във Великобритания неочаквано се повишиха за трети пореден месец през март и то в условията на повишена несигурност около Brexit, предава Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.
 

Обемът на стоките, продадени в магазините и онлайн, е скочил с 1,1% спрямо февруари, става ясно от данни на Националната статистическа служба. Продажбите, с изключение на автомобилните горива, са нараснали с 1,2%. От друга страна, продажбите на дребно и основните продажби на дребно се очакваше да отчетат спад съответно с по 0,3%.
 

Рекордната заетост и растящите реални доходи благоприятстват устойчивостта на потребителските разходи. За разлика от това фирмите намаляват разходите си, страхувайки се, че икономическото забавяне може да премине в свиване на растежа, ако Обединеното кралство реши да напусне Европейския съюз без споразумение. 
 

Този март на годишна база е регистриран ръст от 6,7%, което е най-бързият темп на растеж от октомври 2016 г. Важно е, че сериозно подобрените данни от части се дължат и на доста влошените резултати през същия месец на миналата година, когато страната беше засегната от снеговалежи и ниски температури. За първото тримесечие на годината повишението е с 5%.
 

Продажбите на дребно във Великобритания за последен път се радваха на силен растеж през лятото на 2017 г.


Bloombergtv.bg


Четете още: Емисиите на въглероден двуокис от камионите ще бъдат намалени с 30% до 2030 г.
 


 

Коментари

Новини Варна