IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
08:30 | 18 април 2019
Обновен: 08:45 | 14 март 2024

Новият кмет на Истанбул: Ще служа на всички жители на града

Екрем Имамоглу получи мандата за градоначалник след вота

По материала работи: Слав Велев
Новият кмет на Истанбул: Ще служа на всички жители на града

Новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу обеща да служи на всички 16 милиона жители на най-големия град на Турция, а не на отделна група лица, съобщава ТАСС, като се позовава на турския телевизионен канал НТВ. Имамоглу заяви това пред сградата на кметството.

 

Ние знаем от какво се нуждае нашият град и нашите хора. Ние ще проведем голям митинг или в събота, или в неделя. Но сега ми позволете да обявя края на епохата, когато властите служеха на определена група хора, политическа партия или на отделен човек. Дойде време да се служи на всички 16 милиона жители на Истанбул, каза Имамоглу.

 

По-рано вчера истанбулската секция на Висшата избирателна комисия връчи на Имамоглу, който бе кандидат за основната опозиционна Народнорепубликанска партия, мандат за кмет на Истанбул, след като той бе обявен за победител в надпреварата за кметския пост.

 

Според последни данни след повторното преброяване на гласовете в истанбулската община Малтепе Екрем Имамоглу е получил 4 169 765 гласа, а неговият съперник Бинали Йълдъръм - кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието, е бил подкрепен с 4 156 036 гласа.

 

В сградата на кметството Имамоглу прие кметските пълномощия от досегашния кмет на града Мевлют Уйсал от ПСР.

 

Висшата избирателна комисия предстои да разгледа извънредна жалба, подадена вчера от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, с искане за анулиране на резултатите от местните избори в Истанбул и повторението им с аргумента за наличие на "пълна нелегитимност". Ако ВИК се съгласи с доказателствата, представени от партията на президента Реджеп Тайип Ердоган, за това, че в хода на изборите са били извършени различни нарушения, нови избори може да се състоят на 2 юни, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

 

Има много нередности, заяви по-рано заместник-председателят на ПСР Али Ихсан Явуз, представяйки аргументите на партията за искането й за нови избори в Истанбул. Ние казваме, че е била извършена организирана измама, беззаконие и престъпления, добави той.

 

Заместник-председателят на НРП Мухаррем Еркек посочи в отговор на това, че няма "конкретни документи, информация или доказателство в жалбата на ПСР за анулиране" на изборите.

 

/dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна