IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:54 | 19 април 2019
Обновен: 16:15 | 23 април 2024

ЕС ще улесни издаването на шенгенски визи за дисциплинирани туристи

Това трябва да се случи до края на годината, съобщи Европейската комисия

По материала работи: Пламен Янков
ЕС ще улесни издаването на шенгенски визи за дисциплинирани туристи

Европейският съюз възнамерява да улесни издаването на шенгенски визи за туристи без регистрирани нарушения на визовите норми, съобщи пресслужбата на Европейската комисия, цитирана от ТАСС и БТА.
 

Съответното законодателно предложение вече е одобрено от Европейския парламент и сега предстои да получи одобрението на всичките 28 страни членки на ЕС, шест месеца след което то ще влезе в сила.
 

"Може да се очаква, че новите визови правила ще влязат в сила до края на тази година", отбеляза пресслужбата.
 

Според документи на ЕК новите норми ще позволят на туристите да подават документи за виза в електронен вид половин година преди пътуването, което в момента може да става не по-рано от три месеца.
 

Туристите, заминаващи на морско пътешествие, ще могат да подават заявления девет месеца по-рано.
 

За туристите, които вече са получавали шенгенски визи и са с безупречна визова история, ще бъде предвидено издаване на многократни визи, чийто срок ще се увеличава с всяка следваща молба - от едно до пет години.
 

Нововъведението ще се заплаща от самите туристи - стандартната консулска такса ще нарасне от 60 на 80 евро, а за страните, с които ЕС има споразумение за опростен визов режим - от 30 на 40 евро. Консулската такса ще се преразглежда на всеки три години.


По данни на Европейската комисия в момента от визи за пътуване в страните от Шенгенското пространство се нуждаят гражданите на 105 страни.


Investor.bg


Четете още: Рейтингът на Макрон расте след пожара в Нотр Дам
 

Коментари

Новини Варна