IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
18:02 | 19 април 2019
Обновен: 20:46 | 21 април 2024

Рейтингът на Макрон расте след пожара в Нотр Дам

31% от французите смятат да участват във финансирането на възстановяването на катедралата

По материала работи: Пламен Янков
Рейтингът на Макрон расте след пожара в Нотр Дам

Рейтингът на френския президент Еманюел Макрон се е повишил с три процентни пункта през април – от 29% на 32%, показва изследване на института BVA за La Tribune, RTL и Orange.
 

В същото време неодобрението за френския държавен глава намалява от 70% на 67% през същия период, съобщава френският вестник La Tribune. Повече от три месеца след Големия дебат Макрон увеличава популярността си сред французите въпреки пожара в катедралата Нотр Дам. Инцидентът промени дневния ред на президента, който трябваше да направи предложения в отговор на исканията на протестиращите от движението на "жълтите жилетки".
 

Няколко седмици преди изборите за Европейски парламент резултатите изглеждат като глътка въздух за Макрон, който е загубил 35 процентни пункта от положителните мнения за себе си между избирането му за президент през май 2017 г. и декември 2018 г.
 

Стопанинът на Елисейския дворец увеличава популярността си с 6 пункта сред пенсионерите (38% положителни мнения спрямо 32% предходния месец). Рейтингът му расте и сред хората над 65 години, както и във възрастовата група между 35 и 49 години.
 

83% от французите са били развълнувани от пожара, който предизвика огромни щети в катедралата Нотр Дам. Още по-високо е нивото на съпричастност при хората над 65 години (93%), при държавните чиновници (90%) и при жителите на Парижка област (86%).
 

Резултатите от допитването показват още, че 31% от французите имат намерение да участват във финансирането на възстановяването на Нотр Дам. В политически план желанието е най-силно изразено сред привържениците на десницата (50%), хората над 65 години, привържениците на партията на Макрон „Република, напред!“ (45%), държавните чиновници (43%) и жителите на Ил дьо Франс.
 

51% от участниците в допитването са заявили, че не смятат да участват във финансирането на възстановителните работи, а 18% все още не са решили.
 

Investor.bg


Четете още: Близо 1 милиард долара са събрани за възстановяването на „Нотр Дам“

 

Коментари

Новини Варна