IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
20:42 | 19 април 2019
Обновен: 13:29 | 10 март 2024

Съветът за сигурност на ООН остава разделен за боевете в Либия

Британска проекторезолюция за прекратяване на огъня не е могла да си проправи път

По материала работи: Пламен Янков
Съветът за сигурност на ООН остава разделен за боевете в Либия

Съветът за сигурност на ООН остава разделен по въпроса как да действа по отношение на ожесточаващите се боеве в Либия. Вчера не беше постигнат резултат в преговорите по резолюция за спиране на огъня, предаде ДПА.
 

Британска проекторезолюция за прекратяване на огъня не е могла да си проправи път, след като три от африканските членки на съвета спрели напредъка й, казаха дипломати. Един от проблемните моменти е дали в текста да бъде спомената командваната от Халифа Хафтар самообявила се Либийска национална армия.
 

"Не искаме да сочим никого с пръст като виновник", каза южноафриканският постоянен представител Джери Матюс Матджила пред репортери. Германският постоянен представител Кристоф Хойсген, който е и сегашният ротационен представител на 15-членния съвет, заяви, че е "разочароващо", че по текста няма напредък и че е важно да има "категорична резолюция с единен съвет зад нея, в която да се каже ясно кой е отговорен и какво трябва да се направи".
 

На закритото заседание специалният пратеник на ООН за Либия Гасан Саламе отбеляза притока на оръжие към Либия и подчерта, че е важно да бъде засилено оръжейното ембарго на ООН срещу Триполи, каза Хойсген. 
 

Италия не вижда риск миграционният поток към Европа да се увеличи с оглед на ситуацията в Либия, каза вчера в Сената в Рим италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от ТАСС. По думите му това е така, въпреки че самата северноафриканска страна се намира на прага на хуманитарна катастрофа.
 

Темата за Либия дискутираха вчера в телефонен разговор и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, съобщи външнополитическото ведомство на Франция. "И двамата министри отбелязаха пълното сходство в мненията (по този въпрос) и призоваха за възможно най-бързо прекратяване на огъня и незабавно възобновяване на политическия процес под контрола на ООН", се казва в комюникето му.
 

Помпейо изразил и солидарност от свое име и от името на САЩ във връзка с пожара в катедралата "Нотр Дам".


Investor.bg


Четете още: Либия означава газ и петрол, приз или проблем ще е тя за Русия?
 

Коментари

Новини Варна