IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
19:43 | 21 април 2019
Обновен: 19:32 | 25 април 2024

Микропластмаса, която се носи по въздуха, замърсява планините

Обхванат е изолиран район във Френските Пиренеи

По материала работи: Юлиян Атанасов
Микропластмаса, която се носи по въздуха, замърсява планините

Пренасяни по въздуха частици микропластмаса могат да достигнат изолирани райони, които са относително незасегнати от човешката дейност, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес. То е обхванало изолиран район във Френските Пиренеи. Пет зимни месеца през 2017-2018 г. учени от Френския център за научни изследвания, университетите в Тулуза, Орлеан (Франция) и Стратклайд (Шотландия) са събирали проби в района на метеорологичната станция Бернадуз, на близо 1500 метра надморска височина. Станцията е на повече от 5 км от най-близкото селище и на около 120 км от Тулуза.Бяха регистрирани над 335 частици микропластмаса на 1 кв. м дневно, се казва в комюнике на учените.Как са дошли тук тези частици микропластмаса, някои от които са невидими с невъоръжено око? Пренесени са от ветровете, снега и дъждовете, увериха учените.

 

„Основното ни откритие е, че микропластмаса е пренесена по въздуха до изолиран високопланински район, далеч от големите градове или от местен източник на замърсяване“, поясниха авторите на изследването. „Това превръща микропластмасата в атмосферен замърсител“.Получените резултати са сравними с тези в мегаполиси, като Париж, където нивата на частиците микропластмаса са били изследвани в миналото.„Учудващо и обезпокоително е да се открият толкова много частици микропластмаса на обект в Пиренеите. Това навежда на мисълта, че замърсен въздух се диша не само в градовете“, отбеляза Стив Алън от университета в Стратклайд.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Geoscience.

agrozona.bg

Четете още: Задържаха седем заподозрени за атаките в Шри Ланка

Коментари

Новини Варна