IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
14:04 | 22 април 2019
Обновен: 20:49 | 21 април 2024

Зад атентатите в Шри Ланка стои местна ислямистка групировка

Атаките извършени с помощта на международна мрежа

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Ройтерс

Министърът на здравеопазването на Шри Ланка Раджитха Сенаратне каза, че местна ислямистка групировка, наречена Нешънъл Таухид Джамаат, е отговорна за нападенията в църкви и хотели на Възкресение Христово, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.


Министърът, който е говорител на правителството, каза на пресконференция, че нападенията са били извършени от седем атентатори камикадзета. Все още не са ясни причините за трите бомбени експлозии, станали по-късно вчера, след серията от взривове в три църкви и три хотела, допълва АП.


Според министъра нападенията, отнели живота на 290 души, са били осъществени с помощта на международна мрежа, предаде Ройтерс.


Не вярваме, че тези атаки са били извършени само от група хора, действащи само в нашата страна, допълни той.


Има някаква международна мрежа, без която тези атаки нямаше да се увенчаят с успех, каза министърът.


Шриланските власти са започнали разследване за евентуалните връзки на местната групировка с чужди групи, допълва Франс прес, цитирана от БТА и Dnes.bg.


Преди 10 дни в полицейските участъци в страната е било разпратено предупреждение, че въпросната групировка подготвя атентати срещу църкви и срещу посолството на Индия в Коломбо, допълва Франс прес.


Телевизия Ал Арабия казва, че групировката е поела отговорност за атаките, извършени вчера, предаде ТАСС.


В нападението загинаха и 35 чужденци, сред които двама австралийци от едно и също семейство, петима британци, двама индийски политически представители, граждани на Турция, на Португалия, Китай, както и няколко американци. Сред жертвите има и трима датски граждани. Според Би Би Си и Ройтерс това са трите деца на датския милиардер Андерс Холш Поулсен.


Същевременно президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена обяви, че от полунощ ще въведе извънредно положение в страната след нападенията, предадоха световните агенции. Президентът ще поиска и международна помощ за разследването на атаките.


Още по темата: 13 арестувани за кървавите атентати в Шри Ланка

 

Коментари

Новини Варна