IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
21:56 | 24 април 2019
Обновен: 23:42 | 1 март 2024

Изключително необичайно за април: Голям горски пожар в Норвегия

Около 148 домакинства са били евакуирани около град Согндал

По материала работи: Слав Велев
Изключително необичайно за април: Голям горски пожар в Норвегия

Стотици хора е трябвало да напуснат домовете си в Норвегия, след като службите за спешно реагиране се опитват да гасят горски пожари, бушуващи в южната част на скандинавската страна, съобщава Би Би Си.

 

Около 148 домакинства са били евакуирани около град Согндал, където от вчера бушуват пожари.

 

От полицията посочват, че пожарите все още не са овладени и предупреждават, че силни ветрове могат да им помогнат да се разпространят.

 

Април е много ранен период за горски пожари в Норвегия, а експерти предупредиха за драматично увеличение на пожарите в Европа.

 

Само този месец горски пожари са бушували в Швеция, Германия и Великобритания.

 

Пожарите в Европа "са далеч над средното" за това време на годината, уточни служител на Европейската информационна система за горските пожари.

 

"Сезонът е драстично по-лош в сравнение с периода в последното десетилетие", подчерта служителят и добави, че "много сухата зима в по-голямата част на Европа" и постоянната суша са допринесли за увеличаването на горските пожари и че "дългосрочната прогноза не обещава подобрение".

 

Полицията в югозападната част на Норвегия все още не е сигурна какво е предизвикало пожарите, които са опустошили 7,5 кв. км земя близо до Согндал, на 100 км югоизточно от крайбрежния град Ставангер.

 

Освен в евакуиране на местните жители, спасителните служби са прекарали нощта в напояването на земя в околните райони в опит да спрат разпространението на пожара.

 

Те обаче се опасяват, че очакваните ветрове от девет до десет метра в секунда биха могли да доведат до прехвърляне на пожара в съседните райони.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна