IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
18:48 | 24 април 2019
Обновен: 20:50 | 21 април 2024

Организаторът на френските "жълти жилетки" спира с протестите

Причината - заплахи и обиди срещу него и семейството му

По материала работи: Слав Велев
Организаторът на френските "жълти жилетки" спира с протестите

Емблематичната фигура на френското движение на "жълтите жилетки" Ерик Друе обяви във Facebook, че спира за момента участието си в протестни прояви заради заплахи срещу семейството му, обиди и огромна умора, предаде Франс прес.

 

"Спирам на пауза или може би за по-дълго, множество заплахи за семейството ми, много изпълнени с омраза хора, много червени шалчета, много пренебрежение, много обиди, уморен съм, съжалявам", написа във Фейсбук снощи шофьорът на камион, родом от парижкия регион.

 

"Още не сме приключили, но съм на края на силите си. И във всичко това не правителството е най-отегчителното", продължава Друе.

 

Инициатор на първата мобилизация на 17 ноември в цяла Франция на движението, което се бори за повече данъчна и социална справедливост, 34-годишният Друе бързо стана лице на този безпрецедентен и многолик социален протест.

 

Друе, който комуникира почти изцяло чрез Facebook, често с видеоматериали, в края на март беше осъден на глоба от 2000 евро, 500 от които с отложено изплащане, за организирането на две парижки демонстрации "без предварително уведомяване".

 

На 5 юни той отново ще се яви в съда, този път по делото за "носене на забранено оръжие" (палка) по време на демонстрация на 22 декември.

 

Френският президент Еманюел Макрон трябва да обяви утре пред сънародниците си отговорите си на кризата с "жълтите жилетки".  Съобщаването на мерки, предшествани от "големия национален дебат" в продължение на два месеца, се възприема като "второ действие" на петгодишния му мандат.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна