IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:43 | 24 април 2019
Обновен: 07:56 | 28 март 2024

Работниците, обновяващи Нотр-Дам, пушили в катедралата

Фирмата изпълнител отрича всякаква връзка с опустошителния пожар

По материала работи: Пламен Янков
Работниците, обновяващи Нотр-Дам, пушили в катедралата

Работниците, които обновяват Нотр Дам, нарушавали забраната за пушене, признава фирмата изпълнител, но отрича всякаква връзка с опустошителния пожар, съобщава "Франс24" и news.bg, цитирайки АФП.

 

"Имаше колеги, които от време на време нарушават правилата и ние съжаляваме за това", заяви говорител на компанията Le Bras Freres, преди да добави: "по никакъв начин един фас не може да бъде причина за пожара в Нотр Дам".

 

Говорителят Марк Ешкенази обяснява, че някои работници "са признали пред полицията, че от време на време пушат", потвърждава доклад в сатиричния вестник Le Canard Enchaine.

 

Компанията Parishad има строга забрана за пушене на скелето, което е издигнато около камбанарията, тъй като е подложено на основен ремонт с цел възстановяване на оловното покритие и фугите.

 

Сега вече разрушеният покрив бе от дърво и включва някои от оригиналните греди от 12-ти век, но като се има предвид височината на сградата и времето, необходимо за слизане от строителната площадка, някои работници са пренебрегнали правилата, допълва Ешкенази.

 

"Всеки, който някога се е опитвал да запали огън у дома, знае, че това не става чрез поставяне на фас върху дъбов дънер", обяснява той, отхвърляйки хипотезата за цигара причинила пожара.

 

Френските следователи вече са разпитали работниците на обекта и други свидетели и сега се опитват да открият произхода на пожара.

 

Има медийни спекулации, че може да е причинено късо съединение на един от временните асансьори в скелето, използвано от работниците.

 

Двигателите "не представляват проблем. Във всеки случай те са далеч от камбанарията и е установено, че пожарът е започнал вътре в сградата", обяснява Ешкенази.

 

Във вторник катерачите бяха изпратени да разпънат брезент по структурата, за да я предпазят от дъжд, който се очаква в Париж през следващите дни. Френските власти се притесняват, че оцелялата част от покрива и известните сводести тавани могат да претърпят допълнителни щети.

 

Туристи и французи се събират по бреговете на Сена, за да наблюдават обезобразения паметник, чиито известни стъклописи, кули, камбани и повечето от неговите произведения на изкуството и реликви са оцелели в пламъка.

 

Пожарникари и инженерни работят по издигането на скеле и други дървени подпори, за да запазят каменната конструкция от срутване.

Коментари

Новини Варна