IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
18:41 | 25 април 2019
Обновен: 19:14 | 17 април 2024

Под 40% от европейците знаят, че изборите за ЕП са през май

Те се безпокоят за икономиката, борбата с безработицата сред младите

По материала работи: Слав Велев
Под 40% от европейците знаят, че изборите за ЕП са през май

По-малко от 40 на сто от европейците знаят, че изборите за Европейски парламент ще се състоят през май, а едва 5 процента могат да посочат точните дати - между 23 и 26 май, показва проучване на института за политически анализи и сондажи "Кантар пюблик", цитирано от Франс прес.

 

Според допитването, публикувано днес от Европейския парламент, 38 процента от европейците (извън Великобритания) са знаели в края на февруари през кой месец ще са изборите. В седем страни, сред които и Италия, този процент е бил над 50, а във Франция – 34.

 

В четири държави (Дания, Холандия, Швеция и Белгия) над половината запитани са казали, че със сигурност ще гласуват (между 58 и 65 процента от анкетираните). Французите, които са сигурни, че ще гласуват, са 44 на сто, което е над средното европейско равнище (35 процента) и с 10 процентни пункта повече спрямо предишното допитване от септември-октомври миналата година.

 

Според Еди Вотрен-Дюмен от "Кантар пюблик Франс", цитиран в комюникето на ЕП, избирателната активност във Франция се очаква да е близка до тази от 2014 г. (42,4 процента), въпреки че прогнозата е "деликатна" - от една страна това ще е първият изборен тест за президента Еманюел Макрон, а от друга френските избиратели "може да бъдат изненадани от липсата на познати за тях имена сред водачите на листи, което е възможно да бъде изтълкувано като белег, че френската политическа класа отдава по-малко значение на тези избори".

 

Основните въпроси, които безпокоят европейците, си остават икономиката, борбата с безработицата сред младите хора и имиграцията. Общо 44 на сто смятат, че имиграцията трябва да е приоритет в кампанията, при 50 процента през септември-октомври.

 

Все по-важни за европейците обаче стават климатичните промени и опазването на околната среда, посочени от 43 процента от анкетираните (при 40 процента преди).

 

Борбата с тероризма също е сред най-често назоваваните приоритети.

 

Във Франция участниците в допитването определят като главен приоритет безработицата сред младежите (57 на сто), следван от климатичните промени (52 процента) и тероризма (50 процента). Имиграцията губи седем пункта в сравнение с есента, посочена от 32 на сто от запитаните.

 

Според този пролетен "барометър" голяма част от европейците (средно 61 процента в 27-те страни без Великобритания) - подкрепят присъединяването си към ЕС - небивало високо равнище от рухването на Берлинската стена през 1989 г. и приемането на Договора от Маастрихт през 1992 г.

 

При все това "нивото на несигурност се повишава, както показва делът от 27 процента на европейците, които смятат, че ЕС не е "нито нещо хубаво, нито нещо лошо", като увеличение на този процент е отчетен в 19 страни", отбелязва "Кантар пюблик".

 

Проучването е осъществено между 19 февруари и 4 март в 28-те страни членки. В него са участвали 27 973 души на възраст над 15 години, пише БТА.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна