САЩ планират да отложат налагането на мита върху вноса на автомобили
Решението трябва да бъде взето до събота
Публикувана: 15 May 2019 | 19:12

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да отложи налагането на мита върху вноса на автомобили до шест месеца, като в момента е възпрепятствана от ескалирането на търговския спор с Китай, съобщава CNBC, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.
 

Белият дом трябва да вземе решение до събота дали да постави мита на автомобилните части заради опасения за националната сигурност. След събота администрацията ще разполага с още 180 дни, за да вземе решение, докато преговаря с властите на засегнатите страни. 
 

Тръмп възприема митата като начин да спечели предимство в международната търговия срещу партньори като Европейския съюз (ЕС) и Япония, докато траят търговските преговори. Но президентът на САЩ рискува да предизвика нови международни икономически сблъсъци, ако реши да наложи въпросните митнически налози.
 

ЕС вече е подготвил списък от американски стоки, които ще бъдат обложени с мита в случай на съответни такива от страна на Вашингтон.
 

Отлагането идва в момент, когато американските власти се опитват да сключат сделка с Китай, за да сложат край на продължилия година търговски конфликт между двете най-силни световни икономики.
 

Тръмп обмисля да използва като претекст защитата на националната сигурност при налагането на 25-процентни мита върху вноса на коли. През февруари министерството на търговията представи доклад на президента, в който се посочва, че може да оправдае своите действия именно с националната сигурност.
 

По същия начин Тръмп наложи мита и върху вноса на стоманата и алуминия през изминалата година.
 

Американските автомобилни производители се противопоставят на митническите налози, тъй като подобно действие ще има съществени отрицателни последици за тяхната дейност и служителите им.


Investor.bg


Четете още: Забраняват абортите?
 

Коментари ( 0 )