IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
19:12 | 15 май 2019
Обновен: 23:57 | 1 март 2024

САЩ планират да отложат налагането на мита върху вноса на автомобили

Решението трябва да бъде взето до събота

По материала работи: Пламен Янков
САЩ планират да отложат налагането на мита върху вноса на автомобили

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да отложи налагането на мита върху вноса на автомобили до шест месеца, като в момента е възпрепятствана от ескалирането на търговския спор с Китай, съобщава CNBC, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.
 

Белият дом трябва да вземе решение до събота дали да постави мита на автомобилните части заради опасения за националната сигурност. След събота администрацията ще разполага с още 180 дни, за да вземе решение, докато преговаря с властите на засегнатите страни. 
 

Тръмп възприема митата като начин да спечели предимство в международната търговия срещу партньори като Европейския съюз (ЕС) и Япония, докато траят търговските преговори. Но президентът на САЩ рискува да предизвика нови международни икономически сблъсъци, ако реши да наложи въпросните митнически налози.
 

ЕС вече е подготвил списък от американски стоки, които ще бъдат обложени с мита в случай на съответни такива от страна на Вашингтон.
 

Отлагането идва в момент, когато американските власти се опитват да сключат сделка с Китай, за да сложат край на продължилия година търговски конфликт между двете най-силни световни икономики.
 

Тръмп обмисля да използва като претекст защитата на националната сигурност при налагането на 25-процентни мита върху вноса на коли. През февруари министерството на търговията представи доклад на президента, в който се посочва, че може да оправдае своите действия именно с националната сигурност.
 

По същия начин Тръмп наложи мита и върху вноса на стоманата и алуминия през изминалата година.
 

Американските автомобилни производители се противопоставят на митническите налози, тъй като подобно действие ще има съществени отрицателни последици за тяхната дейност и служителите им.


Investor.bg


Четете още: Забраняват абортите?
 

Коментари

Новини Варна