Турция отхвърли възможността за отлагане на покупката на С-400
Анкара опроверга съобщенията за забавяне на сделката с Русия за противоракетните системи
Публикувана: 15 May 2019 | 20:12
Турция ще продължи с изпълнението на плана си за закупуването на противоракетните системи С-400 от Русия. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, като отхвърли възможността за отлагане по молба на САЩ.
 

„Няма забавяне или спиране на този етап“, заяви Чавушоглу пред репортери в Анкара, цитиран от Bloomberg и Investor.bg.
 

По-рано тази седмица се появиха съобщения, че Турция обмисля отлагане на сделката по молба на Вашингтон. Според запознати миналата седмица американската администрация е поискала от Анкара да отложи доставката на системата С-400, която трябваше да се осъществи през юли. Този ход би могъл да облекчи напрежението между двете страни съюзнички в НАТО, посочват източниците.
 

Едно такова забавяне, ще спечели на САЩ и Турция – страните с двете най-големи армии в Алианса, повече време за решаване на конфликта помежду им, който сериозно обтегна двустранните отношения и заплаши налагането на допълнителни санкции срещу и без това проблемната турска икономика.
 

По думите на Чавушоглу Турция води преговори със САЩ за създаването на съвместна комисия, която да включва представители от НАТО, за решаване на въпроса.
 

Според него отлагането или спирането на доставките не е на дневен ред
 

След изказването на министъра лирата затвърди поевтиняването си спрямо долара, като 15 минути преди 19 ч. българско време цената й е 5,9946 лири за долар.


Четете още: Наплюха полския посланик в Израел
 

 

Коментари ( 0 )