IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
21:03 | 19 май 2019
Обновен: 04:46 | 10 април 2024

Модната индустрия категорична – край на моделите под 18 години

Стресът може да се окаже пагубен за кариерите на непълнолетните

По материала работи: Юлиян Атанасов
Модната индустрия категорична – край на моделите под 18 години

Снимки: Reuters

Едва на 17 Бет Лийдър започва своята кариера на модел. Снимките й бързо намират място на кориците на списания като Vogue и Cosmopolitan. Години по-късно тя счита себе си за късметлийка, заради това, че е пътувала из целия свят, а кариерата й продължава да се развива успешно.Но според модната индустрия, вече дойде времето, в което трябва да се сложи край на използването на непълнолетни модели. Гигантът Kering бе поредната компания, която обяви, че спира да използва за своите кампании модели под 18 години.Докато гримьори и фризьори подготвят Бет за поредната й фотосесия в Лондон, тя разкрива пред BBC какво е да станеш част от модната индустрия толкова млад.

 

"При мен обстоятелствата се стекоха перфектно. Но съм срещала доста момичета, идващи от други страни в по-големи градове, чието преживяване далеч не беше толкова добро. - спомня си тя. - Те бяха толкова объркани. Не можеха да се справят дори с карта, защото не знаеха езика, а нямаше кой да им помогне.“По думите й, големите компании не се интересуват от това, какво се случва с моделите извън агенцията. Единственото, което ги засяга е, как изглеждат те."Това се е случвало и на мен. Разбирам, че за тях е само бизнес, но за младите модели е толкова стресиращо и те трябва да са много внимателни“, казва Бет.За сезон 2020/2021, модните компании  Gucci, Yves Saint Laurent и Alexander McQueen също ще въведат правилото да не използват модели под 18 години. А модната библия Vouge ще сложи край на работата с непълнолетни модели, които да красят страниците на списанието.

 

Въпреки че през последните години в индустрията се говори за по-голямо разнообразие и любов към всяка форма на тялото, все още младостта е на пиедестал. Това е така, защото най-вече тийнейджърите имат височината и теглото, което е нужно на модните компании.Някои от най-известните модели в момента са започнали именно като деца – Кендъл Дженър е била едва на 15, дъщерята на Синди Крофорд, Кая Гербер, работи за Young Versace от 10-годишна, а Лили Кол е на корицата на British Vogue на 16. И докато да имаш известни родители със сигурност отваря множество врати в индустрията, то да виждаме непълнолетни модели по подиумите и рекламите не е рядкост. И според много експерти е време да се сложи край на практиката младите хора да бъдат принуждавани да живеят живота на възрастните."Ако си под 18 години, ти все още си млад и наивен и да бъдеш оставен да се справяш сам със света на възрастните може да повлияе на психическото ти здраве“, твърди Лиз Хамилтън, бивш модел и собственик на агенцията Zone Models.

 

"Това може да навреди на нечия бъдеща перфектна кариера – някои модели просто не могат да издържат и се отказват прекалено рано, захващайки се с нещо друго“, допълва тя.Младите модели трябва да се справят с много работа за малко време и почти никакво заплащане, постоянно пътуване и поддържане на определена форма. До сега всичко това се приемаше като нормално в света на модата."Но телата, физическата и психологическата подготовка на моделите над 18 години са по-подходящи за ритъма и нуждите на тази професия“, казва Мари-Клер Девю, шеф по стабилността на Kering.

 

Ала примерите не са само лоши – Наоми Кембъл и Кейт Мос също са започнали своите кариери като тийнейджърки и се радват на дълги и успешни кариери. Според Лиз Хамилтън, може да се намери и доза позитивизъм в това да започнеш кариерата си млад, стига да завършиш образованието си, а компаниите да позволят на моделите си да са по-близки и да пътуват с родителите си.А Бет Лийдър смята, че твърдението, че кариерата на модел е временна и кратка е демоде, но младите момичета, които започват сега, винаги трябва да са подготвени с вариант Б, ако случайно нещата не проработят.

 

dnes.bg

 

Четете още: Котките носят положителна енергия на хората

 

Коментари

Новини Варна