IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
14:16 | 19 май 2019
Обновен: 15:26 | 15 април 2024

Саудитска Арабия свиква извънредни срещи с арабските лидери

Предвижда се срещите да се състоят в Мека на 30 май

По материала работи: Пламен Янков
Саудитска Арабия свиква извънредни срещи с арабските лидери

Саудитска Арабия поиска днес да бъдат свикани срещи на върха на Съвета за сътрудничество в Залива и на Арабската лига след саботажа на кораби в Залива и нападенията срещу помпени станции в кралството, предаде Франс прес.
 

Предвижда се двата извънредни форума, на които Рияд кани партньорите си, да се състоят в Мека на 30 май "с цел да бъдат обсъдени тези актове на агресия и последиците им за региона", съобщи официалната Саудитска агенция по печата (САП). По-рано за предложението информира в Twitter външното министерство в Рияд, цитирано от Ройтерс.
 

Властите на кралството възнамеряват "да се консултират и да съгласуват действията си с ръководителите - братя" във връзка с "всички теми, които може да повишат сигурността и стабилността в региона".
 

Обединените арабски емирства веднага заявиха, че "приветстват" инициативата.
 

Според САП саудитският принц-престолонаследник Мохамед бин Салман е разговарял по телефона с американския държавен секретар Майк Помпейо за евентуални мерки, целящи да повишат сигурността в региона.
 

Миналата неделя край бреговете на емирствата бяха извършени саботажи срещу четири търговски кораба. Два дни по-късно дронове с експлозиви атакуваха петролни инсталации западно от саудитската столица.
 

В саудитското агенционно комюнике се подчертава, че "нападенията ще имат тежки последици", които ще засегнат по-специално "маршрутите за снабдяване и стабилността на световните петролни пазари", посочва АФП.


Investor.bg
 

Четете още: Саудитска Арабия: Иран дестабилизира района на Близкия изток

Коментари

Новини Варна