IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
09:42 | 19 май 2019
Обновен: 14:50 | 3 март 2024

Сделката за руските S-400 за Турция е подписана

Анкара ще произвежда заедно с Москва системите C-500

По материала работи: Пламен Янков
Сделката за руските S-400 за Турция е подписана

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза снощи, че сделката за доставката от Русия на системите за противовъздушна отбрана S-400 е вече сключена и че Анкара ще произвежда заедно с Москва системите S-500, предаде Ройтерс.
 

САЩ са заявили, че планираното от Турция купуване на руските системи за ПВО е много голям проблем, пише БТА, цитирана от Dnes.bg.


Според Вашингтон това подлага на риск турското партньорство в изграждането на изтребителя от пето поколение F-35, защото руските ракети компрометират самолета на корпорацията "Локхийд Мартин", припомни агенцията.


Но Ердоган, отговаряйки на въпроси на студенти в Истанбул, каза, че Турция е направила технически анализ и е установила че такъв проблем не съществува. "Те [американците] пратиха топката към центъра на полето, като проявяват известна неохота. Но рано или късно ние ще получим самолетите F-36. Няма вариант да не ни бъдат доставени", заяви турският държавен глава.


ТАСС цитира вестник "Хабертюрк" , според който Турция е пратила в Русия сто инженери за съвместното производство на S-400.


Четете още: Бахрейн прикани гражданите си да напуснат Ирак и Иран "незабавно"

 

 

 

Коментари

Новини Варна