IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:55 | 22 май 2019
Обновен: 10:09 | 15 април 2024

Новото австрийско правителство ще положи клетва пред президента

Правителството ще поеме управлението до извънредните парламентарни избори през септември

По материала работи: Пламен Янков
Новото австрийско правителство ще положи клетва пред президента


След като министрите от квотата на АПС с изключение на министърката на външните работи Карин Кнайсъл бяха освободени, местата им ще заемат експерти. С този ход канцлерът Себастиан Курц се стреми да възстанови стабилността на страната. Но за някои политически наблюдатели тук това е "танц върху рохки яйца".

 

"Тези дни пристъпваме в нови територии", заяви президентът Ван дер Белен пред журналисти. Няма причина за неспокойствие, "точно във времена като тези се проявява елегантността и красотата на нашата австрийска конституция", добави той. Всяка стъпка е предвидена и залегнала в конституцията - така президентът коментира експертното правителство.


Канцлерът предлага на президента новите имена, той ги проверява и ако е съгласен с предложенията, се пристъпва към процедурата с полагане на клетва за вярност към републиката.


Днес в 13 ч. канцлерът Себастиан Курц ще се представи на Ван дер Белен с новото си правителство и ще се състои официалната церемония по клетвата на правителството пред президента.

 

Докато новите министри не са положили клетва, старите остават на постовете си. Това конституционно положение даде възможност на министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл да остави на новото правителство "подарък на раздяла". Буквално в последната секунда на своето управление той постанови да влезе в сила остро критикуваната от опозицията наредба, според която очакващите статут на бежанци мигранти ще получават по евро и половина на час за извършван труд, която е много ниска за стандарта на живота в Австрия ставка.

 

Вече са известни имената на новите министри: Екхард Ратц, бивш президент на Върховния съд, ще е министър на вътрешните работи, министерството на отбраната ще бъде поето от генерал-лейтенант Йохан Лиуф, Валери Хакл, ръководителка на Аустро Контрол, е определена за поста министърка на инфраструктурата, социалното министерство ще се ръководи от бившия висш негов служител Валтер Пьолтнер.

 

Преди клетвата президентът Александър Ван дер Белен разговаря с кандидатите. Правителството ще поеме управлението до извънредните парламентарни избори през септември, ако бъден отхвърлен вотът на недоверие към канцлера Себастиан Курц, който беше внесен от партията "Сега" /бивша "Листа Пилц"/ и ще бъде гласуван в понеделник, 27 май. 


Засега единствено партия НЕОС заяви, че няма да подкрепи вота с аргумента, че в момента не е нужно в страната да се създава по-голяма несигурност. Най-голямата опозиционна партия - на австрийските социалдемократи - настоява за създаване на изцяло ново правителство от експерти, но все още не е обявила категорична позиция за или против вота. От току-що напусналата коалицията Австрийска партия на свободата идват взаимно изключващи се сигнали.


В случай, че мнозинството от депутатите гласуват в полза на вота, президентът ще натовари нов политик със съставяне на ново експертно правителство.

Коментари

Новини Варна