IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
19:37 | 22 май 2019
Обновен: 12:49 | 18 март 2024

Опасността в Близкия изток да избухне истинска война - повече от реална

Руско издание: Вашингтон обяви на Техеран хибридна война

По материала работи: Слав Велев
Опасността в Близкия изток да избухне истинска война - повече от реална

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон няма желание да воюва с Техеран. Но цял куп признаци сочат, че нещата отиват тъкмо към война.

 

След американското ембарго върху износа на горива от Иран продажбите на петрол от Ислямската република на световния пазар са спаднали по данни на Ройтерс до 500 хил. барела за денонощие (сиреч двойно, откакто са наложени санкциите). Оттук става ясно, че американците вече са започнали хибридна война срещу Иран - със съответните последици, пише Владимир Мухин, "Независимая газета".

 

Опасността в Близкия изток да избухне истинска война е повече от реална. USNI News информира, че най-малко седем военни кораба на САЩ са разположени в момента в Персийския залив и недалеч от него. Сред тях са два ескадрени миноносци от клас "Арли Бърк", носещи управляеми ракетни оръжия - "МакФол" и "Гонзалес", и универсалният десантен кораб "Киърсардж". Освен това ударна група начело със самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" от клас "Нимиц" е разположена край бреговете на Оман. Тя включва още ракетния крайцер "Лейт Гълф", фрегатата "Мендез Нунез" и ескадреният миноносец "Бейнбридж".

 

По-рано бе съобщено, че и. д. министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан е одобрил прехвърлянето на кораба-док "Арлингтън" и батарея зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" в зоната на евентуалния конфликт в Залива. А във въздушната база Ал Удейд са изпратени два стратегически бомбардировача Б-52 Ейч "Стратофортрес", които могат да носят 4,5 тона бомби и до 20 ядрени ракети.

 

В отговор зам.-командващият Корпуса на гвардейците на ислямската революция по парламентарните въпроси Мохамед Салех Джокар заяви, че всички тези кораби може да станат мишени за "иранските ракети с малък обсег на поражение".

 

Иранското ръководство изтъкна, че има готовност при нужда да даде решителен отпор на американското присъствие край границите на страната.

 

Не е ясно защо американските кораби са се придвижили толкова близо до територията на Иран, щом може да бъдат поразени с оперативно-тактически оръжия. От военна гледна точка едва ли е целесъобразно да се събират в Персийския залив голям брой кораби от американските ВМС. Най-вероятно Пентагонът ги е съсредоточил там, за да демонстрира сила, а може би и с провокационна цел, за да подтикне Иран към ответни военни действия.

 

При всяко положение САЩ вече предупредиха световните авиокомпании за риска, свързан с евентуални полети над Персийския залив. Според арабски медии ред страни от Залива са склонили да разположат на своя територия войски на САЩ. Те информират също, че междуарабска среща в ограничен състав е свикана по време на лидерския форум на ислямските държави в Мека в края на май. Както пишат медиите, форумът ще бъде насочен срещу Иран, чието шиитско влияние се усеща не само в Сирия, но също така в Ирак, Йемен и други арабски страни.

 

Сплотяват се и партньорите на Иран. Дамаск неведнъж е заявявал, че подкрепя Техеран. В същия дух се изказа в събота водачът на ливанското шиитско движение Хизбула Хасан Насрала, който заяви, че "ако Америка започне война с Иран, той няма да остане сам срещу нея, тъй като съдбата на региона е свързана с Ислямската република".

 

Изострянето на конфронтацията, сплотяването на сунитските лидери и на страните от Близкия изток срещу Техеран едва ли ще са основание САЩ и съюзните им арабски държави да започнат мащабна война. През пролетта на 2003 г. САЩ действаха срещу режима на Саддам Хюсеин в състава на коалиция, обединила на практика всички страни от НАТО. Това бе сухопътна операция, в която участваха близо половин милион военнослужещи, мощно въздушно крило и сравнително несъществени военноморски сили. Сега това надали може да стане, доколкото повечето европейски страни не подкрепят санкциите на САЩ срещу Иран и се обявяват за мирно уреждане на ситуацията.

 

САЩ явно не са съгласни с позицията им. И се впускат в хибридна война - акцентират върху икономически мерки, но също и върху прецизни удари по иранските формирования в Сирия, Йемен и отчасти в Ирак. В Сирия става дума за удари от страна на Израел и на бойци от незаконни въоръжени формирования на опозицията.

 

Самолети от ВВС на Израел обстреляха в петък за пореден път околностите на Дамаск. Както съобщи онлайн изданието anna-nes.info, ракетният удар откъм Голанските възвишения дошъл, след като на летището в сирийската столица кацнал Боинг-747 от Иран, превозвал според израелците оръжия за шиитските формирования в Сирия.

 

Все още няма яснота какъв е бил ефектът от удара. Според сирийски медии системите за ПВО на правителствената армия са успели да свалят част от ракетите, изстреляни от израелските самолети. Окупираните от Израел Голански възвишения се водят сирийска територия. Фактически сирийските зенитно-ракетни части може да са стреляли и по въздушни цели над Голаните. Дали е било така - не се знае. По данни на Армията за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) обаче сирийските ПВО действат вече по-ефективно - войските на Башар Асад са обучени от руски инструктори и могат да носят бойно дежурство. ВВС на ЦАХАЛ редовно нанасят въздушни удари по ирански обекти в Сирия. На 28 март те удариха индустриалния парк "Шейх Наджар" в околностите на Алепо. А на 11 април предприеха въздушен удар по изследователския център "Масяф" в провинция Хама.

 

Сирийски и ливански медии разпространиха няколко материала, според които ЦРУ на САЩ подготвя бойци от непримиримата опозиция за провокация - да ударят по Иран, създавайки хаос в Южна Сирия. Източници твърдят в социалните мрежи, че агенти на ЦРУ в йорданската столица Аман са имали в началото на май среща с бивши полеви командири на редица незаконни въоръжени формирования (НВФ). Според тях САЩ отново започнали уж да отпускат средства за тези цели. В тази връзка в Дараа и Кунейтра се очакват скоро поредица терористични акции и диверсии, предаде БТА.

 

Тече и подготовка на НВФ за битки в района на "шиитския мост" в Абу Кемал. Там се използват бойци, разположени в бежанския лагер Ар Рукбан и край американската военна база Ат Танф. "Има основания да смятаме, че практически цялата зона на близкоизточните страни може да стане арена на въоръжена конфронтация между Иран и противниците му - отбелязва военният експерт полковник Шамил Гареев. - САЩ предприемат и военно-дипломатически стъпки във връзка с негласната си подкрепа за сепаратистките нагласи на кюрдите, каквито живеят не само в Ирак и Сирия, но и в Иран. Именно кюрдските отряди пешмерга бяха основната ударна сила през 2003 г., когато САЩ сваляха режима на Хюсеин."

 

Гареев допуска, че "в страните от Близкия изток тези сили ще действат по подобен начин и при днешната иранско-американска конфронтация".

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна