IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
12:35 | 22 май 2019
Обновен: 00:02 | 2 март 2024

Сирийската армия отхвърли обвинението за химическа атака

По материала работи: Пламен Янков
Сирийската армия отхвърли обвинението за химическа атака

Сирийската обсерватория за човешки права няма доказателства за химическа атака над Латакия. Базираната във Великобритания мониторингова организация заяви, че няма доказателства, които да предполагат, че сирийската армия е извършила нова химическа атака, въпреки изказването на Вашингтон, че имат такова подозрение.

 

„Нямаме доказателства за такава атака”, заяви Рами Абдул Рахман, ръководител на Сирийската обсерватория за човешки права.


„Ние не сме документирали никаква химическа атака в планините на Латакия”, допълни той, цитиран от Дарик.

 

 

Алиансът Хайт Тахир ал-Шам воден от бившия филиал на Ал Кайда обвини правителствените сили в Дамаск за извършването на атака с хлор срещу бойците на алианса в северната част на провинция Латакия в неделя.

 

 

Но от държавния департамент на САЩ заявиха, че е имало индикации, че правителството на сирийския президент Башар Асад е използвало химическо оръжие в неделя.

 

„Все още събираме информация за този инцидент, но повтаряме нашите предупреждения, че ако режимът на Асад използва химически оръжия - САЩ и нашите съюзници ще отговорим на това бързо”, заяви говорителят на държавния департамент.

 

Абдул Рамах заяви, че само джихадисти са били в местността в неделя по време на предполагаемата атака, което прави почти невъзможно потвърждаването на този инцидент.

 

„Нямало е цивилни там”, казва той.

 

Белите каски, които съобщиха за предишните атаки в бунтовническите части на Сирия заявиха, че нямат информация за подобна атака с газ.

Коментари

Новини Варна