IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
20:18 | 22 май 2019
Обновен: 00:04 | 2 март 2024

В Австрия нищят откъде се появи видеото, разтърсило страната

Първите следи водят към детективско бюро и адвокат

По материала работи: Слав Велев
В Австрия нищят откъде се появи видеото, разтърсило страната

Открити са първите следи за разкриване на хората или човека, който стои зад видеото, предизвикало правителствена криза в Австрия, съобщи всекидневникът „Ди Пресе“. Следите водят към детективско бюро в Мюнхен и адвокат във Виена, който още през 2015 г. е предложил изобличителен материал за Австрийската партия на свободата /АПС/, предаде БТА.

 

Както пише вестникът, следата води към адвокатът М., чиято кантора е в центъра на Виена. Той е организирал първата среща с хората, които са устроили клопката на бившия вече шеф на парламентарната група на АПС Йохан Гуденус и бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе на остров Ибиса и са заснели изобличаващото видео.

 

Но да започнем отначало историята така, както Йохан Гуденус е потвърдил пред "Ди Пресе": През септември 2016 година умира Йон Гуденус, крайнодесен депутат от АПС, баща на бившия шеф на парламентарния клуб на партията Йохан Гуденус. След смъртта му фамилията иска да продаде част от именията си, състоящи се от земя и гори в област от Долна Австрия. Приятелка на Гуденус, която работи като брокерка на недвижими имоти, го свързала със споменатия адвокат. А той от своя страна казал, че познава латвийка, която търси такива земи и има намерение да се пресели с децата си в Австрия.

 

Според Гуденус, пише изданието, първата среща се състояла в кантората на адвоката в центъра на града, близо до катедралния храм "Щефансдом". Името й било Альона Макарова. За доказателство за платежоспособността на мнимата племенница на руски олигарх адвокатът представил документ, според който латвийката вече е прехвърлила сума по сметката на адвоката, който ще изпълнява ролята на доверено лице до финализиране на покупко-продажбата.

 

На срещата присъствал и мъж, който се представил под името Юлиан Талер като собственик на детективско бюро в Мюнхен. Истинското име на мъжа е известно на редакцията на "Ди Пресе", както и фирмата за сигурност, която действително съществува. Фирмата предлага детективски услуги по разясняване на случаи, преследвани от наказателното право. От края на 2018 г. интернет адресът на фирмата е офлайн.

 

Гуденус се срещал с мнимата латвийка още няколко пъти във Виена, по-чести са срещите му с човека, наричащ се Талер. Бившият политик от АПС казал на една от срещите, че той и Щрахе искали да карат отпуската си на Ибиса. Латвийката и Талер отвърнали, че и те по същото време ще бъдат на острова. Срещата се състояла във вила близо до столицата, близо седем часа продължили разговорите, придружени от алкохол. Няколко камери документирали срещата, останалото е австрийска вътрешнополитическа история.

 

На редакцията на"Ди Пресе" е известен фактът, че изобличителният материал е бил предлаган на няколко лица, година и половина по-късно попада в редакциите на "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел". В предоставянето на материала на редакциите може да е бил замесен и споменатият адвокат.

 

Между впрочем това не е първият път, когато представител на правосъдието се опитва да направи достояние на обществеността снимки и видеозаписи, изобличаващи ръководни политици на АПС. Според информации, с които разполага "Ди Пресе", подобен случай има и преди провинциалните избори във Виена през 2015 г. На свързани с различни партии лица адвокатът М. тогава предложил снимки, които документирали как Щрахе участва в предаване на пари на ръка в един гараж. Хонорарът за снимките били шестцифрена сума. Освен това М. обещал да представи доказателство и за това, че Щрахе е употребявал наркотици.

 

 

Като източник на тези информации адвокатът посочил разочарован сътрудник на парламентарната група на АПС, който се чувствал изтикан в ъгъла от Щрахе. Тогава М. обяснил, че парите са необходими на партийния функционер да се вдигне финансово на крака. Акцията пропада. Никой не се съгласява да участва - доказателствата са недостатъчни, сумата е висока.

 

Не е ясно, коментира вестникът, кой е поръчал видеото от Ибиса. Изглежда, че е било планирано за предизборната борба през 2017 г., но акцията се провалила. Продуцентите може би са си останали с материала и разходите и са продължили да търсят някого, който да ги финансира. Най-късно в този момент действието се прехвърля в Германия. "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел" отричат да са платили за видеото, но може би зад тях стоят инвеститори.

 

"Ди Пресе" запита адвоката защо е представил фалшив паспорт и втори път се е опитал да разпространява подобен материал. Неговият лаконичен отговор гласи: "Задължен съм да пазя тайна." Междувременно адвокатът си е наел адвокат, продължава "Ди Пресе", който се е обадил в редакцията и е помолил от името на своя клиент за разбиране.

 

http://dnes.bgDnes.bg

 

Коментари

Новини Варна